Linkovi

U Podgorici održan protest protiv usvajanja Zakona o predsjedniku


Učesnici protesta u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)
Učesnici protesta u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulović)

Nekoliko stotina gradjana okupilo se u srijedu veče ispred zgrada crnogorske vlade i parlamenta protestujući protiv izglasavanja izmjena Zakona o predsjedniku, usvojenih tijesnom većinom u skupštini, a koje su kritikovali pravni eksperti i nevladine organizacije. Zabrinutost povodom izmjena i aktuelne političke krize u Crnoj Gori izrazili su i Evropska unija i Sjedinjene Države.

Uzvikujući “izdaja, izdaja”, i “nije ovo Srbija” okupljeni su poručili da ne žele “ustavni puč“, te da “uprkos proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana”.

Ni danas, uprkos svim proruskim i prosrpskim snagama, Crna Gora nije svezana i radiće sve da tih lisica na njenim rukama, ako ih već ima u Parlamentu, ne bude”, rekao je Predrag Vušurović na skupu koji je organizovala grupa građana sa Cetinja, i dodao da se “danas partije dijele samo na one koje su za Crnu Goru i protiv nje”.

Vušurović je rekao da smo “braća ako nas ujedinjuje ljubav prema Crnoj Gori”, poručujući da su danas na protestu “jer su riješeni da se bave trajanjem i opstankom njihove jedine domovine”.

Jake policijske snage na protestima u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulovic)
Jake policijske snage na protestima u Podgorici (Foto: VOA/Jovo Radulovic)

On je okupljenima poručio da je “naš glas ključan i naša riječ posljednja, ističući da parlament nije jedina institucija, te da je predsjednik “biran vašim glasovima".

Vušurović je pozvao okupljene na novi protest za sedam dana i naglasio da je “u pitanju politička i nacionalna sudbina Crne Gore”, poručujući da će se, “ako glavarski zbor ne zna, pitati građani".

Skup koji je počeo na Trgu nezavisnosti, a nastavio se ispred zgrada Vlade i Skupštine, obezbjeđivao je veliki broj pripadnika policije.

Prema usvojenim izmjenama, predsjednik je dužan da za mandatara za sastav vlade predloži kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine.

Ako te većine nema, predsjednik podnosi inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, a ako je poslanici ne izglasaju, obavezan je da predloži kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom nakon ponovnih konsultacija. Usvojeni predlog Demokratskog fronta omogućava kandidatu tijesne većine od 41 poslanika, Miodrag Lekiću, da formira novu crnogorsku vladu.

Predlog DF-a za izmjenu Zakona o predsjedniku Crne Gore uslijedio je nakon što je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, nakon što je njegova DPS otkazala podršku manjinskoj Vladi Dritana Abazovića, u septembru odbio da povjeri mandat za sastav Vlade lideru Demosa.

XS
SM
MD
LG