Linkovi

SAD pozdravile "mirne i demokratske" lokalne izbore u Crnoj Gori


ARHIVA - Zgrada američkog Stejt departmenta (AP Photo/J. Scott Applewhite)
ARHIVA - Zgrada američkog Stejt departmenta (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Sjedinjene Države raduju se saradnji sa lokalnim vlastima u Crnoj Gori dok se narednih nedelja formiraju koalicije, saopšteno je u srijedu iz Stejt Departmenta.

"Sjedinjene Države pozdravljaju crnogorske opštine zbog sprovođenja, prema izvještajima, mirnih i demokratskih lokalnih izbora 23. oktobra", naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

Lokalni izbori održani su u 14 opština, među kojima je i Podgorica. Prema rezultatima, Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je vlast u glavnom gradu Crne Gore, kao i u više drugih opština, dok je prema ocjenama analitičara zabilježen uspon novoformiranog pokreta "Evropa sad" koji predvode dva ministra u oborenoj vladi Zdravka Krivokapića - Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Na pitanje Glasa Amerike šta Vašington očekuje od crnogorskih lidera, posebno imajući u vidu aktuelnu političku i institucionalnu krizu, portparol je odgovorio:

"Sjedinjene Države su i dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima - vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva".

Vladi premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića izglasano je nepovjerenje prije više od dva mjeseca, dok ne funkcioniše ni Ustavni sud u kojem nije izabrana većina sudija.

XS
SM
MD
LG