Linkovi

SAD: U novembru 321 hiljada novih radnih mesta!


U.S. Unemployment Rate: Monthly, Jan. ‘04 – Nov. ‘14
U.S. Unemployment Rate: Monthly, Jan. ‘04 – Nov. ‘14

Zahvaljujući postojanom napretku na tržištu rada i smanjenju stope nezaposlenosti koja se zadržala na 5,8 odsto, u poslednjih godinu dana broj nezaposlenih u najvećoj svetskoj ekonomiji smanjio se za 1,7 miliona...

Američka ekonomija dodala je čak 321 hiljadu radnih mesta u novembru, što je najveći mesečni dobitak u poslednje tri godine.

U današnjem izveštaju američkog Sekretarijata za rad navodi se da je stopa nezaposlenosti ostala na 5.8 odsto, što je najniži nivo u poslednjih šest godina. Zahvaljujući tome, 1,7 miliona ljudi prešlo je iz grupe nezaposlenih među one koji imaju posao, samo u poslednjih 12 meseci. Međutim, čak 9 miliona Amerikanaca i dalje su bez posla, a milioni onih koi bi želeli stalni posao i puno radno vreme i dalje rade na određeno vreme ili manje od 30 sati nedeljno.

Američki predsednik Barak Obama tim povodom je izjavio da su poslednjih nekoliko godina najduži period stvaranja radnih mesta u privatnom sektoru u istoriji SAD. Obama je pozvao Kongres da sarađuje s njim, kako bi zajednički doprineli ekonomskom rastu, reformom poreske, imigracione i trgovinske politike. On je takođe apelovao na zakonodavce da investiraju u infrastrukturu i podignu minimalnu cenu rada.

XS
SM
MD
LG