Linkovi

Najbrži rast ekonomije SAD u deset godina


U ovom trenutku, SAD su možda najsvetlija tačka u sumornoj globalnoj ekonomskoj prognozi, dok je evrozona blizu recesije.

Američka ekonomija se razvija bržim tempom nego što je prvobitno očekivano i beleži najsnažniji rast u više od 10 godina. Glavne ekonomije Evrope i Azije se usporavaju, ali je američki ekonomski rast porastao za 3,9 procenata od jula do septembra. To je još veća stopa u odnosu na vladinu procenu od pre nekoliko nedelja koja je iznosila 3,5%.

Američka ekonomija je u drugom kvartalu godine porasla 4,6 procenata, što je doprinelo najvećem šestomesečnom napretku zabeleženom od 2003.

Vlada navodi da je rastu u trećem kvartalu doprinela veća potrošnja, uz povećane investicije i izvoz a smanjenje uvoza.

U ovom trenutku, SAD su možda najsvetlija tačka u sumornoj globalnoj ekonomskoj prognozi.

Evrozona, koju čini 18 zemalja i koja sveukupno predstavlja veću ekonomiju od američke, je blizu recesije. Rast je značajno usporen u Kini, drugoj najvećoj nacionalnoj ekonomiji dok je Japan, na trećem mestu, ušao u recesiju.

Američki ekonomski analitičari navode da bi američki ekonomski rast mogao da se uspori na oko 2,5 procenata u poslednja tri meseca ove godine, ali očekuju veći rast, možda od tri % – 2015.

XS
SM
MD
LG