Linkovi

Prva žrtva koronavirusa u Evropi, SAD evakuišu Amerikance sa kruzera


Bolnica u Vuhanu ( Foto: Rojters)
Bolnica u Vuhanu ( Foto: Rojters)

Stariji turista iz Kine, zaražen koronavirusom, preminuo je u Francuskoj, što je prva žrtva novog virusa u Evropi, a četvrta izvan kontinentalne Kine.

Prema novim podacima kineskih vlasti, od koronavirusa je obolelo 66.492 ljudi, a preminulo 1.523, uglavnom u provinciji Hubei, žarištu epidemije. Izvan Kine je zabeleženo oko 500 slučajeva u oko 24 države i teritorije, dok su ukupno četiri osobe preminule u Japanu, Hong Kongu, Filipinima i Francuskoj.

U Francuskoj, 80-godišnji Kinez preminuo je u bolnici u Parizu od upale pluća, izazvane virusom sličnim gripu, saopštili su francuski zvaničnici.

U Kini, pojedini gradovi su i dalje u karantinu, ulice su puste, a zabrane putovanja su na snazi širom zemlje. U Pekingu je uveden dvonedeljni karantin za stanovnike koji se vraćaju u grad, da bi se sprečilo širenje zaraze.

Mnoge fabrike su i dalje zatvorene. Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je nemoguće predvideti gde će se epidemija proširiti.

"Zabrinuti smo zbog daljeg rasta broja slučajeva u Kini. A najviše smo zabrinuti zbog mogućeg haosa koji bi virus mogao da izazove u zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima", rekao je Gebrejesus na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Najveći broj slučajeva izvan Kine, na jednom mestu, je na kruzeru "Dajmond princes" koji je u karantinu u japanskoj luci Jokohama. Od oko 3.700 putnika i članova posade, 285 ljudi je zaraženo virusom i smešteno u bolnice.

Sjedinjene Države saopštile su u subotu da će poslati avion i evakuisati američke državljane, koji će po povratku u Ameriku ponovo biti u dvonedeljnom karantinu.

U pismo, koje je američka ambasada u Tokiju poslala putnicima, navodi se da neće moći da se vrate kuće "određeno vreme", ako se sada ne ukrcaju na avion.

Amerikanka sa drugog kruzera "Vesterdam", kojem je Kambodža dozvolila da se usidri nakon što je to prethodno odbilo da učini više zemalja, bila je pozitivna na koronavirus po dolasku u Maleziju.

Sjedinjene Države uvele su veoma oštre restrikcije za putnike iz Kine, daleko izvan preporuka Svetske zdravstvene organizacije.

Od koronavirusa, čije je zvanično ime Covid-19, preminulo je dva odsto zaraženih, a zaraza se širi brže nego bilo koji resporatorni virus u ovom veku.

XS
SM
MD
LG