Linkovi

Turska odobrila pristupanje Švedske u NATO


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se rukuje sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, pred NATO samit i Viljnusu u julu 2023. godine (Foto: AP/Yves Herman)
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan se rukuje sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, pred NATO samit i Viljnusu u julu 2023. godine (Foto: AP/Yves Herman)

Turski parlament u utorak je odobrio ulazak Švedske u NATO, nakon debate koja je trajala četiri sata i očekuje se da će u narednim danima predsjednik Redžep Tajip Erdogan takvu odluku potpisati kao zakon.

Parlamentarna komisija za spoljne poslove prihvatila je švedsku kandidaturu prošlog mjeseca, kao prvi korak procesa ratifikacije, a današnjom odlukom je otklonjena najveća preostala prepreka širenju zapadnog vojnog saveza.

Odluka Turske dogodila se oko 20 mjeseci nakon što je Štokholm zatražio pridruživanje NATO-u, usljed obnovljene ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2024. godine.

Pristup nove članice u NATO mora odobriti svaka zemlja koja trenutno čini tu alijansu. Mađarska je sada ostala jedina država članica koja to nije učinila.

Predstavnici Mađarske su ranije navodili da vjeruju kako NATO članstvo "nije prioritet" za Švedsku na osnovu njenih postupaka. Ta zemlja je obećala da neće biti posljednji saveznik koji je ratifikovao članstvo Švedske, ali je njen parlament na pauzi do sredine februara.

Turska i Mađarska imaju bolje odnose s Rusijom od ostalih članica Sjevernoatlantskog pakta, predvođenog Sjedinjenim Državama.

Uprkos protivljenju invazije Rusije na Ukrajinu, Turska je kritikovala zapadne sankcije Moskvi, koja je upozorila da će odgovoriti ako NATO ojača vojnu infrastrukturu u dvije nordijske države – Švedskoj i Finskoj. Finska je pristupila NATO-u u aprilu 2023. godine.

Kašnjenje Turske u odobravanju švedskog članstva frustriralo je neke od zapadnih saveznika Ankare i omogućilo joj da dobije određene ustupke.

Turska je najprije prigovarala i finskoj i švedskoj kandidaturi, ulažući prigovore radi, kako su navodili, toga što dvije zemlje štite grupe koje Ankara smatra teroristima.

Turska je ipak podržala članstvo Finske u aprilu prošle godine, ali je zajedno sa Mađarskom ostavila Švedsku na čekanju. Ankara je pozvala Štokholm da pooštri svoj stav prema lokalnim članovima Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Evropska unija i Sjedinjene Države također smatraju terorističkom grupom.

Kao odgovor, Stokholm je predstavio novi antiteroristički zakon koji čini članstvo u terorističkoj organizaciji nezakonitim. Švedska, Finska, Kanada i Holandija takođe su preduzele korake da olabave tursku politiku izvoza oružja.

Erdogan, koji je poslao kandidaturu Švedske na odobravanje parlamentu u oktobru 2023, povezao je ratifikaciju Švedske sa američkim odobrenjem prodaje borbenih aviona F-16 Turskoj.

Bijela kuća podržava prodaju, iako nema jasnog vremenskog okvira za Kongres SAD da to odobri, dok u Kongresu postoji i protivljenje tome upravo zbog usporavanja širenja NATO-a i stanja ljudskih prava u Turskoj.

XS
SM
MD
LG