Linkovi

Bajden podržao članstvo Švedske u NATO tokom susreta sa premijerom


Američki predsjednik Džo Bajden sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Američki predsjednik Džo Bajden sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsjednik Džo Bajden podržao je članstvo Švedske u NATO-u tokom susreta u srijedu, u Bijeloj kući, sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.

Bajden u nedelju odlazi na evropsku turneju, tokom koje će prisustvovati samitu NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji. Turska blokira članstvo Švedske i sumnja se da će promijeniti mišljenje do samita, kako bi omogućila liderima da požele dobrodošlicu novoj članici.

Bajden je tokom susreta sa Kristersonom novinarima rekao da želi da potvrdi američku podršku za članstvo Švedske i dodao da "to željno iščekuje".

Kristerson se zahvalio Bajdenu na pozivu i dodao da Švedska "veoma cijeni" Bajdenovu podršku.

"Takođe mislimo da možemo da damo doprinos", rekao je švedski premijer.

Posle razgovora sa Bajdenon naveo je da su se saglasili da je samit u Viljnusu "prirodno vrijeme" da se završi proces pristupanja alijansi.

"Međutim, obojica takođe znamo da samo Turska može da donosi svoje odluke", rekao je Kristerson novinarima u švedskoj ambasadi u Vašingtonu.

Švedska i Finska su aplicirale za članstvo prošle godine, nakon što su posle ruske invazije na Ukrajinu odustale od politike neutralnosti. Sve članice moraju da odobre zahtjev za članstvo, što Turska i Mađarska još nisu uradile kada je riječ o Švedskoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužuje Stokholm da pruža utočište pripadnicima militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima.

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da prevaziđu protivljenje Turske. Erdogan tvrdi da pristalice zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) nastavljaju da organizuju proteste u Švedskoj i finansiraju, kako navodi, terorističke grupe što je neprihvatljivo za Tursku.

Švedska je saopštila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u pregovorima sa Turskom, ali Erdogan još nije nagovijestio da je spreman da odobri njeno članstvo.

Zvaničnici Švedske, Turske i NATO-a sastaće se u Briselu u četvrtak da bi pokušali da pronađu rešenje uoči samita naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG