Linkovi

Blinken: Pravi je trenutak da se Švedska pridruži NATO, a Turska da dobije nove F-16


Američki državni sekretar Entoni Blinken i švedski premijer Ulf Kristerson na konferenciji za novinare u Švedskoj (Foto: TT News Agency/Jonas Ekstroemer via REUTERS)
Američki državni sekretar Entoni Blinken i švedski premijer Ulf Kristerson na konferenciji za novinare u Švedskoj (Foto: TT News Agency/Jonas Ekstroemer via REUTERS)

Američki državni sekrtar Entoni Blinken rekao je u utorak da je sada "pravi trenutak" da Turska odustane od primjedbi na članstvo Švedske u NATO-u, ali i dodao da Bajdenova administracija takođe vjeruje da bi Turskoj trebalo obezbijediti savremene lovce F-16 "što je prije moguće".

Blinken je ustvrdio da administracija ne povezuju ta dva pitanja, ali je priznao da to jeste slučaj sa nekim članovima Kongresa. Predsjednik Džo Bajden je indirektno povezao ta dva pitanja tokom telefonskog razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u ponedeljak.

"Razgovarao sam sa Erdoganom i on i dalje želi da se poradi na (borbenim avionima) F-16. Rekao sam mu da mi želimo dogovor sa Švedskom. Pa hajde da to završimo", rekao je Bajden.

Međutim, državni sekretar i dalje je isticao da su ta dva pitanja razdvojena. Ipak je naglasio da bi njihovo rešavanje značajno ojačalo evropsku bezbjednost.

Oba su po našem mišljenju ključna. Vjerujemo da bi oba trebalo riješiti što je brže moguće: odnosno pristupanje Švedske i napredak kada je riječ o avionima F-16", rekao je Blinken na konferenciji za novinare sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u švedskom gradu Lulea.

"Vjerujemo da je sada pravi trenutak", poručio je američki diplomata. Odbio je međutim da predvidi kada bi Turska i Mađarska - jedine članice koje to nisu uradile - mogle da ratifikuju članstvo Švedske u NATO-u.

Dodao je da očekuje da će to biti završeno do samita lidera u Viljnusu u julu.

Erdogan, koji je ponovo izabran u nedelju, optužuje Švedsku da nije dovoljno oštra prema grupama koje Ankara smatra teroristima, dok su njegove pristalice nezadovoljne zbog paljenja Kurana na protestima u Stokholmu.

Kristerson je rekao da su dvije strane u kontaktu od izbora u nedelju, a govorio je i o prednostima švedskog članstva u NATO-u, "kada se zemlja pridruži alijansi". Blinken je i u telefonskom razgovoru sa turskim šefom diplomatije Mevletom Čavušogluom poručio da je Švedska spremna da postane članica alijanse.

Blinken u Švedskoj prisustvuje sastanku trgovinskog i tehnološkog savjeta SAD i EU i otputovaće u Oslo gdje se u srijedu sastaju ministri inostranih poslova NATO-a, prije nego što u petak posjeti novu članicu Finsku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da je cilj da Švedska postane članica prije samita u julu.

"Nema garancija, ali je apsolutno moguće da se dođe do rešenja i omogući odluka o punom članstvu Švedske do samita u Viljnusu", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG