Linkovi

Turski sud oslobodio američkog pastora i dozvolio mu da ode iz zemlje


Endrju Branson (levo) stiže kući posle presude u Izmiru prema kojoj je oslobođen kućnog pritvora (Foto: AP/Emre Tazegul)

Sud u Turskoj osudio je američkog pastora Endrjua Bransona na tri godine i mesec dana zatvora prema optužnici za pomaganje terorističkim organizacijama, ali je odlučio da ga pusti iz kućnog pritvora i dozvoli mu da napusti zemlju, zato što je gotovo dve godine proveo u pritvoru.

Tim potezom verovatno će biti ublažene tenzije između Ankare i Vašingtona, koji je više puta tražio Bransonovo oslobađanje.

Branson je na sudu, blizu grada Izmira, odbacio optužbe i istakao da je nevin i da voli Isusa i Tursku. Pedesetogodišnjem pastoru iz Severne Karoline pretila je kazna od 35 godina zatvora, a sada se očekuje da će se vratiti u Sjedinjene Države, ali još nije poznato kada.

Predsednik Donald Tramp tvitovao je da se moli za Bransona i da će on uskoro biti kući.

Međutim, direktor za komunikacije turskog predsednika Reždepa Tajipa Erdogana Fahretin Altun kritikovao je Trampov tvit i američki pritisak da se pastor oslobodi. Poručio je da Turska neće podleći pretnji sankcijama, a da presuda potvrđuje nezavisnost turskog pravosuđa.

SAD su zbog Bransonovog pritvaranje uvele sankcije turskim zvaničnicima i udvostručile tarife na uvoz turskog čelika i aluminijuma.

Branson u Turskoj živi više od dve decenije i jedan je od hiljada ljudi, pritvorenih tokom operacija turskih vlasti posle neuspešnog vojnog puča u julu 2016. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG