Linkovi

Erdogan: "Ekonomski rat" kriv za probleme Turske


Turski predsednik Tajip Erdogan obraća se parlamentarcima iz njegove vladajuće AK partije, tokom sasntaka u parlamentu u Ankari, Turska, 24. jula 2018.
Turski predsednik Tajip Erdogan obraća se parlamentarcima iz njegove vladajuće AK partije, tokom sasntaka u parlamentu u Ankari, Turska, 24. jula 2018.

Predsednik Turske u subotu za ekonomske probleme svoje zemlje optužio je Sjedinjene Države i druge nacije, za koje kaže da vode ekonomski rat protiv Turske.

Rečep Tajip Erdogan objašnjavao je pad vrednosti turske valute, lire, u odnosu na američki dolar, nakon što su Sjedinjene Države uvele sankcije i tarife Turskoj u poslednje dve nedelje.

U autorskom tekstu u Njujork tajmsu u petak, Erdogan je napisao da "neuspeh da se prekrene takav trend jednostranosti i nepoštovanja zahteva da se započne sa traganjem za novim prijateljima i saveznicima".

Turska i Sjedinjene Države prepirale su se prošle nedelje oko toga što Turska nije oslobodila američkog pastora, Endrjua Bransona, iz kućnog pritvora, dok čeka suđenje po optužbama za terorizam. Branson je zatvoren poslednjih 20 meseci pod optužbom da je podržavao grupe za koje turska vlada smatra da su terorističke.

Kao odgovor na tursko odbijanje da odslobodi Bransona, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv dvojice turskih zvaničnika. Uz to, u petak je predsednik Donald Tramp tvitovao da povećava tarife na uvoz turskog čelika i aluminijuma u SAD. Tvitovao je: "Naši odnosi sa Turskom nisu dobri u ovom trenutku".

Tarife na turski aluminijum povećane su na 20 odsto, dok će tarife na čekim biti podignute na 50 odsto, tvrdi Tramp.

Turska valuta izgtubila je oko 40 odsto vrednosti tokom poslednjih godinu dana.

XS
SM
MD
LG