Linkovi

Napad na ambasadu SAD u Ankari


Rupa od metka na prozoru ambasade SAD u Ankari
Rupa od metka na prozoru ambasade SAD u Ankari

Na zgradu ambasade SAD u Ankari u Turskoj ispaljeno je nekoliko hitaca, ali nije bilo povređenih, saopštila je policija.

Pucnjava se dogodila oko pet sati ujutru po lokalnom vremenu. Policija je dalje traga za napadačima koji su pobegli u belom automobilu. Ambasda je ove nedelje zatvorena zbog obeležavanja Kurban bajrama.

Napad se dogodio u trenutku kada se produbljuje jaz između Ankare i Vašingtona zbog suđenja američkom pastoru Endrjuu Bransonu u Turskoj. SAD su uvele sancije Turskoj i povećale uvozne carine što je uzrokovalo pad lire.

Evagnelistički pastor Endru Branson, koji je u kućnom pritvoru, mogao bi da bude osuđen na 35-godišnju kaznu zatvora zbog optužbi za špijunažu i terorizam.

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je na momentalno oslobađanje pastora i zapretio dodatnim sankcijama. Prošle nedelje, Tramp je potpisao predlog budžeta kojim se odlaže isporuka aviona F-35, a senatori rade na tome da se isporuka blokira kao odgovor na hapšenje Bransona i obećanje Ankare da će od Rusije kupiti raketni sistem S-400.

Turski predsednik Redžet Tajip Erdogan je pozvao na bojkot američkih elektronskih proizvoda, a Turska je povećala i uvozne carine na neke proizvode.

XS
SM
MD
LG