Linkovi

Turska proširila istragu o Kašogiju, tvrdi i da ima neke dokaze


Turski istražitelji u saudijskom konzulatu u Istanbulu
Turski istražitelji u saudijskom konzulatu u Istanbulu

Istraga o slučaju nestanka i mogućeg ubistva novinara Džamala Kašogija i dalje traje. Nadležni u Turskoj su proširili područje pretrage i na šumu pored Istanbula, kažu da već imaju neke dokaze i informacije, ali da će rezultate istrage objaviti kada bude kompletna. Paralelnu istragu sprovode i Saudijci, iako o njoj nisu poznati detalji. Organizacije za zaštiti ljudskih prava sumnjaju u verodostojnost saudijske istrage, i pozivaju SAD da se snažnije uključe u ceo slučaj.

Posle konzulata i rezidencije saudijskog konzula, turski istražitelji su potragu za ostacima Džamala Kašogija nastavili u šumi nadomak Istanbula. Druga grupa istražitelja otputovala je u grad Jalova – još jednu lokaciju na kojoj se sumnja da bi mogli biti ostaci novinara koji je pre 17 dana ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i više nikad iz njega nije izašao.

U sklopu istrage, u kancelariji javnog tužioca u Istanbulu svedočili su i zaposleni u konzulatu Saudijske Arabije. Turski zvaničnici veruju da je Kašogi ubijen u konzulatu, i za to, navodno poseduju audio i video snimke.

I navodno su, kako je preneo ABC, audio snimak i transkript dali na uvid američkom državnom sekretaru Majku Pompeu tokom sastanka u Ankari. Pompeo je to demantovao, a isto je učinio i turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

“Nismo dali nikakav snimak Pompeu ili bilo kom drugom američkom zvaničniku. Čekamo rezultate istrage, uključujući i laboratorijske nalaze i čim ih dobijemo podelićemo ih sa celim svetom. Naravno da već imamo neke informacije i dokaze u ovom slučaju”.

Šuma blizu Istanbula koju pretražuju turski istražitelji
Šuma blizu Istanbula koju pretražuju turski istražitelji

Paralelnu istragu sprovodi Saudijska Arabija i rezultate te istrage čeka Trampova administracija kako bi donela svoj sud. Ipak, aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju da se Saudijcima ne može verovati i pozivaju UN da sprovedu nezavisnu istragu.

“Već su objavljivali kontradiktorne informacije, da je Kašogi napustio konzulat, tako da šta god da izađe iz istrage koja je počela pre samo dva dana – ne može biti kredibilno”, smatra Lin Maluf iz Amnesti internešenala.

Članovi saudijske kraljevske porodice su poznati po okrutnom tretmanu disidenata i po tome da zemljom upravljaju čvrstom rukom.

“Zabranjeni su protesti, ućutkani nezavisni glasovi, sindikati – tako je oduvek bilo”, navodi Sara Margon iz Hjuman rajt voča.

Ali, konstatuju da UN nisu uradile mnogo da to promene.

“Zemlje članice, čak i one koje poštuju ljudska prava, su veoma licemerne kada je reč o Saudijskoj Arabiji i zaštiti svog glavnog saveznika”, smatra Šerin Tadros iz Amnesti internešenala.

Protesti zbog nestanka Džamala Kašogija
Protesti zbog nestanka Džamala Kašogija

Analitičar Leri Dajmond kaže da je Džamal Kašogi legalno živeo u SAD, iako nije bio državljanin, i da Vašington ne može da ignoriše njegov nestanak.

“Mislim da se ovo mora tretirati kao napad na SAD i američku demokratiju”

Novinari su najglasniji u traženju pravde za svog kolegu.

“Voleo bih da predsednik Tramp, na primer, bude uporniji u traženju informacija od Saudijaca, da zahteva da mu kažu tačno šta se desilo. Mislim da je važno da vrh američke administracije pošalje takav signal”, ističe Robert Mahoni iz Komiteta za zaštitu novinara.

Komitet za zaštitu novinara konstatuje da su kriza nezavisnog novinarstva globalna. Trenutno je u zatvorima širom sveta više od 260 novinara, 44- oro ih je stradalo.

XS
SM
MD
LG