Linkovi

Erdogan: Holandija će "platiti cenu"


Demonstranti sa turskim zastavama i likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okupljeni ispred turskog konzulata kako bi poželeli dobrodošlicu turskoj ministarki za porodicu, Fatmi Betul Sajan Kaji, koja je odlučila da putuje u Roterdam kopnenim putem nakon što su turskog ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua holandske vlasti sprečile da sleti u Roterdam, Holandija, 11. mart 2017. (REUTERS/Yves Herman - RTX30MBF)
Demonstranti sa turskim zastavama i likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okupljeni ispred turskog konzulata kako bi poželeli dobrodošlicu turskoj ministarki za porodicu, Fatmi Betul Sajan Kaji, koja je odlučila da putuje u Roterdam kopnenim putem nakon što su turskog ministra inostranih poslova Mevluta Čavušoglua holandske vlasti sprečile da sleti u Roterdam, Holandija, 11. mart 2017. (REUTERS/Yves Herman - RTX30MBF)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan upozorio je Holandiju da će "platiti cenu" zbog toga što je nije dozvolila ministru spoljnih poslova Turske Mevlutu Čavušogluu da uđe u zemlju i izbacila ministarku za porodična i socijalna pitanja Fatmu Betul Sajan Kaju, kako bi ih sprečila da održe skupove sa turskim imigrantima.

Erdogan je optužio holandsku vladu, svog saveznika u NATO-u, za "nacizam i fašoizam", navodeći da bi samo represivan režim blokirao pristup Holnadiji zvaničnicima iz Ankare.

I Čavušoglu i Kaja pokušali su da okupe turske imigrante koji imaju pravo glasa u Turskoj da podrže predsednika Erdogana na referendumu sledećeg meseca, koji bi mu omogućio da dobije veća ovlađćenja i produži mandat.

Ranije danas, premijer Turske Binali Jildirim izdao je saopštenje u kojem je poručio da će Turska odgovoriti na akcije Amsterdama na "najoštriji način" i "adekvatno odgovoriti na - kako se navodi - ovo neprihvatljivo ponašanje".

Ankara je zabranila ambasadoru Holandije da se vrati u Tursku, dok su turske vlasti blokirale pristup ambasadi Holandije u Ankari i konzulatu u Istanbulu, navodeći kao razlog "bezbednosne zabrinutosti".

Ranije u nedelju, holandska policija u opremi za razbijanje demonstracija i na konjima sukobila se sa stotinama pristalica turske vlade u Rorterdamu, gde su demonstrirali protiv poteza protiv turskih ministara.

Policija počinje da potuskuje demonstrante podalje od turskog konzulata u Roterdamu, Holandija, 11. marta 2017.
Policija počinje da potuskuje demonstrante podalje od turskog konzulata u Roterdamu, Holandija, 11. marta 2017.

Pre nego što su izbili sukobi, oko 2.000 demonstranata okupilo se ispred turskog konzulata u Roterdamu, drugom najvećem gradu u zemlji, kako bi izrazili podršku vladi u Ankari i predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, koji planira da preko referenduma narednog meseca proširi svoju moć.

Ubrzo posle ponoći, policija je počela da potiskuje demonstrane podalje od konzulata. Policija u opremi za razbijanje demonstracija, peške i na konjima, upotrebila je silu da bi potisnula masu, javila je francuska novinska agencija.

Erdoganova ljutita reakcija

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, sprečen je u pokušaju da sleti u Holandiju zbog rastućeg protivljenja propagiranja turskog referenduma širom Evropske unije.

Posle otpora Holandije, Čavušoglu je rekao da će Turska preduzeti "sve neophodne mere" protiv Holandije. Ranije, on je zapretio oštrim ekonomskim i političkim sankcijama.

Pošto je Čavušoglu vraćen i posle Erdoganove ljutite reakcije, turska državna agencija Anadolija javila je da je druga članica turske vlade, ministarska za porodicu Fatima Betul Sajan Kaja, ušla u Holandiju iz Nemačke, iako je događaj na kome je trebalo da govori bio otkazan.

Turski ministar nije mogao da uđe u konzulat

Nezadovoljstvo je eskaliralo kasno u subotu kada je policija sprečila Kaju da uđe u turski konzulat u Roterdamu usred protesta stotina demonstranata koji su mahali turskim zastavama i zahtevali da je vide.

"Zaustavljeni smo 30 metara od konzulata u Roterdamu i nije nam dozvoljeno da uđemo", napisala je Kaja na Tviteru.

Holandski zvaničnici ispratili su ministarku nazad do nemačke granice. Francuska novinska agencija citirala je gradonačelnika Roterdama Ahmeda Abutaleba koji je rekao da je Kaja "proterana u zemlju iz koje je došla".

Pošto mu je uskraćen ulazak u Holandiju, turski ministar Čavašoglu zaputio se u Francusku, gde je imao za nedelju zakazan sastanak sa Turcima koji su emigrirali u severozapadni grad Mec. Francuski zvaničnici rekli su u subotu da ne planiraju da spreče njegovo pojavljivanje.

Mnogi ministri država Evropske unije protive se posetama turskih ministara koji pozivaju Turke da glasaju "za" na predstojećem referendumu o promeni turskog Ustava, što je izazvalo domaće tenzije. Ankara želi da obezbedi podršku među milionima Turaka koji žive i rade u Evropi, kako bi dali Erdoganu više moći, što bi mu omogućilo da ostane na vlasti do 2029.

Vlasniku mesta u švedskoj prestonici gde je visoki zvaničnik iz turske vladajuće partije trebalo da održi miting u nedelju, otkazao je ugovor o zakupu, javila je turska privatna novinska agencija Dogan.

Agencija tvrdi da vlasnik nije rekao koji je razlog za njegovu odluku.

Oglašavaju se holandski desničari

Holandski ekstremno desni lider Gert Vilders uključio se u debatu ove nedelje, pred planirani miting u Hagu, glavnom gradu Holandije.

"Mi smo ovde u Holandiji, ne u Turskoj, i nema mesta za turskog ministra da lobira za nekoga kao što je Erdogan, koji je običan diktator", rekao je Vilders.

U nedelju, Vilders je tvitovao: "Svim Turcima u Holandiji, koji se slažu sa Erdoganom: Idite u Tursku i nikada se nemojte vratiti".

Ankara tvrdi da postoji rastući fašizam u Evropi i da evropski lideri pokušavaju da utiču na rezultat predstojećeg referenduma zakazanog za 16. april.

Analitičar Kamran Matin sa Univerziteta u Saseksu, u Engleskoj, tvrdi da će Turska pokušati da iskoristi jaz.

"To zapravo proističe iz zabrinutosti nemačkih vlasti zbog nemačko-kurdskih odnosa u samoj Nemačkoj, jer veliki broj turskih državljana koji žive ovde su zapravo kurdskog porekla. Ali ja mislim da će turska vlada i Rečep Erdogan posebno, vrlo brzo kapitalzovati ovo i prebaciti sve u korist svoje kampanje za promenu strukture države".

Analitičar: "Evropi treba Turska"

Evropa je jasno izrazila svoj zabrinutost zbog puta turske vlade, koja je uhapsila više od 40.000 ljudi nakon neuspelog državnog udara prošlog jula, protiv Erdogana. Jedan nemački novinar, koji je radio u Turskoj, je među onima koji su uhapšeni prošlog meseca.

A kada je u pitanju turski referendum, EU strahuje da će davanje Erdoganu čak i većih ovlašćenja dodatno podriti demokratiju. Matin, ipak, kaže da je Evropi, i posebno Nemačkoj, potrebna Turska na njenoj strani.

"Sporazum koji Turci imaju sa EU o izbeglicama, i posebno sa poštovanjem Nemačke, je ključna poluga. Ukoliko sporazum o izbeglicama sa Turskom bude poljuljan i veliki talas izbeglica ponovo krene da se kreće ka Zapadnoj Evropi, dodaje, takav razvoj događaja "bi imao trenutni uticaj na nemačku unutrašnju politiku".

Ovaj analitičar iz Britanije dodaje:

"Turska je vrlo geopolotički važna država i igrač, ne samo za evropske zemlje, već i ceo zapadni blok, pogotovo u svetlu osnaživanju njenih odnosa sa Rusijom".

Berlin je poručio da se nada da će diplomatski odnosi sa Turskom napredovati posle referenduma.

XS
SM
MD
LG