Linkovi

Putin: Odnosi Rusije i Turske sve snažniji


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, tokom susreta u Moskvi, 10.mart 2017
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, tokom susreta u Moskvi, 10.mart 2017

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su rusko-turski odnosi sve snažniji, dok dve zemlje pronalaze načine da umanje nivo borbi u šestogodišnjem ratu u Siriji.

„Veoma smo zadovoljni što su veze između naše dve zemlje ponovo uspostavljene veoma brzo“, rekao je Putin posle razgovora sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Moskvi. „Aktivno sarađujemo na rešavanju najvećih kriza, pre svega one u Siriji“, naglasio je Putin.

Rusija i Turska blisko su sarađivale prilikom postizanja mirovnog sporazuma u Siriji u decembru. Uz zajedničko sponzorstvo dve runde mirovnih pregovora sirijske vlade i opozicije, one su sarađivale u kampanji za neutralisanje ekstremističke Islamske države u Siriji.

Njihovi sve bliži odnosi počeli su da se grade nakon što su dve zemlje podržavale suprotne strane u Siriji, Rusija režim Bašara Al Asada, a Turska svoje opozicione snage.

Vojni zvaničnici su takođe preduzeli korake ka izgradnji poverenja između sirijskih opozicionih snaga koje podržava Turska, kurdskih snaga koje podržava američka koalicija i sirijske vlade koju podržava Rusija. Sve navedene snage napreduju ka glavnom uporištu Islamske države, Raki.

XS
SM
MD
LG