Linkovi

Turska povukla tvrdnje o počiniocu napada


Porodica i prijatelji žrtava subotnjeg napada u Turskoj
Porodica i prijatelji žrtava subotnjeg napada u Turskoj

Turska je povukla tvrdnje da je dete samoubica, kojeg je poslala Islamska država, izvelo napad u subotu na jednom kurdskom venčanju usmrtivši 54 osobe.

“Kada se radi o napadu, naravno ovo je bila ogromna eksplozija. Još nismo uspeli da pronađemo trag koji bi nas doveo do počinica. Bilo je to samo nagađanje na osnovu svedočenja očevidaca. I inače nije primereno da se odmah nagađa o tome ko je izveo ovaj napad i koja organizacija stoji iza toga. To nije nešto što bi trebalo upražnjavati, kako bi se obezbedilo da društvo dobije tačne informacije”, naveo je premijer Turske Binali Jildirim.

Bombaš samoubica je izvršio napad tokom jednog kurdskog venčanja i proslave u Gaziantepu, gradu udaljenom samo 60 kilometara severno od sirijske granice u kome su se smestile izbeglice koje beže od petogodišnjeg gradjanskog rata u Siriji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan opisao je bombaša kao dete staro između 12 i 14 godina, kojeg je poslala Islamska država. Skoro sve žrtve su bile Kurdi, mlađi od 18 godina.

Potreseni mladenci juče su razgovarali sa novinarima i žalili zbog gubitka bližnjih.

“Oni su pretvorili naš najlepši dan u pakao. Nemamo više rodjaka. Svi su stradali”, kaže mladoženja Nuretin Akdogan.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je stil ovog napada i tip korišćene bombe bio sličan prethodnim eksplozijama, za koje je okrivljena Islamska država.

XS
SM
MD
LG