Linkovi

Najmanje 50 žrtava napada u Turskoj


Ožalošćeni ispred mrtvačnice u Gaziantepu, Turska 21.avgust, 2016.
Ožalošćeni ispred mrtvačnice u Gaziantepu, Turska 21.avgust, 2016.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je okrivio Islamsku državu za jučerašnji napad tokom svadbe u gradu Gaziantepu, u kojem je stradalo bar 50 ljudi.

Venčanju u kurdskom delu grada su prisustvovali brojni Kurdi, u blizini granice sa Sirijom. Erdogan je rekao da je bombaš samoubica imao izmedju 12 i 14 godina.

U pismenom saopštenju izdatom u turskim medijima, Erdogan je rekao da nema razlike “izmedju Islamske države, kurdskih ekstremista iz PKK, I sledbenika sveštenika Fetule Gulena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama I kojeg Erdogan krivi za prošlomesečni pokušaj puča.

“Naša zemlja I naša nacija još jednom imaju samo jednu poruku onima koji nas napadaju – nećete uspeti.”, istakao je Erdogan.

Bela kuća je osudila napad u saopštenju u kojem se ističe da su počinioci ovog varvarskog čina cinično i kukavički ciljali na svadbu." Poptpredsednik Bajden će posetiti Ankaru u sredu 24. avgusta kako bi ponovo potvrdio predanost Amerike saradnji sa Turskom, kako je navedeno, vrednim saveznikom i partnerom u okviru NATO-a tokom borbe protiv terorizma."

Čitave noći ambulantna kola su hitala da prebace ranjene u bolnice širom Gaziantepa. Očevici navode da je bombaš samoubica detonirao eksploziv na prepunoj ulici dok su ljudi plesali I slavili venčanje.

Kako se izveštava, pored dece, stradali su i mlada I mladoženja u tom najgorem terorističkom napadu u Turskoj ove godine. Gradjani su još uvek u šoku.

Neposredno posle napada potpredsednik vlade Mehmet Simsek je odleteo u Gaziantep gde je izjavio da je cilj terorista da zastraše narod, ali je istakao da Turska to neće dopustiti.

XS
SM
MD
LG