Linkovi

Kušner ponovo odgovarao na pitanja u Kongresu


Savetnik Bele kuće Džered Kušner sa advokatom Abom Louvelom dolazi na Kapitol Hil 25. jula 2017.

Džered Kušner, zet i visoki savetnik predsednika Donalda Trampa, drugi dan za redom odgovarao je na pitanja u Kongresu, ovog puta u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma koji sporovdi istragu ruskog mešanja u prošlogodišnje izbore u SAD. Republikanski kongresmen Majk Konavej ocenio je da je Kušner bio veoma otvoren i kooperativan dok je demokrata Adam Šif izjavio da je sednica bila produktivna, te da članovi odbora cene što je predsednikov zet dobrovoljno došao da razgovara sa njima i izrazio spremnost da se vrati i odgovara na dalja pitanja.

Kušner je u ponedeljak razgovarao sa članovima senatskog Odbora za obaveštajna pitanja na sličnoj sednici iza zatvorenih vrata, dok je javno porekao da je on ili bilo ko iz Trampovog štaba imao bilo kakve nedolične kontakte sa Rusijom uoči ili posle novembarskih izbora.

"Nisam bio u dosluhu sa Rusijom niti znam bilo koga iz Trampove kampanje ko je bio", izjavio je kratko Kušner u Beloj kući posle susreta sa istražiteljima senatskog odbora.

"Nisam imao nedolične kontakte. Nisam se oslanjao na ruska sredstva u svom poslovanju i bio sam potpuno transparentan u pružanju svih traženih informacija", naveo je Kušner.

WATCH: Kušner daje izjavu posle iskaza u Senatu

Kushner: 'I Did Not Collude With Russia'
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Tramp zadovoljan Kušnerom

Predsednik Tramp na Tviteru je u utorak izrazio zadovoljstvo onim što je Kušner izjavio u ponedeljak. "Džered Kušner se vrlo dobro poneo juče dokazujući da nije bio u dosluhu sa Rusima. Lov na veštice. Sledeći je 11-godišnji Baron Tramp!"


Predsednikov najstariji sin, Donald Tramp Junior i bivši šef izbornog štaba Pol Manafort takođe ove nedelje pružaju informacije članovima druge komisije - senatskog Odbora za pravosuđe.

Kušner, koji je oženjen Trampovom ćerkom Ivankom i takođe je savetnik njenog oca, rekao je novinarima da je "služenje predsedniku i narodu SAD bilo čast i privilegija njegovog života." "Zahvalan sam što imam priliku da raidm na važnim pitanjima kao što je mir na Bliskom istoku i obnova američkog duha inovacija", dodao je Trampov zet koji nije odgovarao na pitanja novinara.

U pisanoj izjavi koju je objavio pre nego što je došao na Kapitol Hil u ponedeljak, Kušner je potvrdio da su se on, Tramp Mlađi i Manafort sastali sa ruskom advokaticom i drugim ličnostima povezanim sa Moskvom prošlog juna, ali je naveo da je stigao kasno na sastanak i nije čuo nikakav pomen predsedničke kampanje.

Taj susret je sada u središtu nekoliko istraga ruskog mešanja u izbore 2016. čiji je cilj bio da se pomogne Trampu da pobedi nakon što je njegov sin Donald Mlađi objavio imejlove u kojima izražava vrlo veliku zainteresovanost za inkriminišući materijal o demokrati Hilari Klinton koji je očekivao da će mu ruska advokatica dostaviti.

Bez pomena ključnih događaja

Kušnerova izjava ne pominje neke od ključnih događaja koji se odnose na istragu Rusije, među kojima je Trampovo otpuštanje direktora Federalnog Istražnog Biroa Džejmsa Komija, koji je predvodio agencijsku istragu Rusije pre nego što ju je preuzeo specijalni tužitelj Robert Maler, i sam bivši direktor FBI-a.

Kušnerovo saopštenje ne isključuje mogućnost ruskog mešanja u izbore, za koje je američka obaveštajna zajednica zaključila da je vršeno po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Umesto toga, ističe se da sam Kušner nije imao nikakve interakcije niti znanje o takvim zaverama iz Moskve.

Kušnerova saradnja sa kongresnim odborom iza zatvorenih vrata pojačala je apetit nekih zakonodavaca da se održi javno svedočenje.

Senator Ron Vajden iz Oregona sa senatorom Alom Frankenom sluša svedočenje na Kapitol Hilu (arhivski snimak)
Senator Ron Vajden iz Oregona sa senatorom Alom Frankenom sluša svedočenje na Kapitol Hilu (arhivski snimak)

Zahtev za javnim svedočenjem

"Kušnerov iskaz otvara mnogo više pitanja nego što daje odgovore", ocenio je demokrata iz senatskog Odbora za obaveštajna pitanja Ron Vajden iz Oregona. "Izuzetno je važno da javnost čuje Džereda Kušnera kako svedočio na otvorenoj sednici senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, pod zakletvom, i potkrepi svoje tvrdnje s punom transparentnošću u vidu imejlova, dokumenata i finansijskih zapisa."

Donald Tramp Mlađi i Manafort je prvobitno trebalo da se pojave ove nedelje pred Odborom za pravosuđe u Senatu. Međutim, njihovo svedočenje je odloženo na osnovu razumevanja da će dvojica ljudi pružiti odboru podatke i arhivirana dokumenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG