Linkovi

Novi izum: Mehanički dodatak obući olakšava hodanje


Naučnici sa Karnegi Melon univerziteta i Univerziteta Severne Karoline izradili su mali dodatak običnoj obući koji smanjuje opterećenje mišića lista.

Analizirajući ljudski hod, inženjeri biomedicine Stiven Kolins i Greg Saviki zaključili su da se naši skočni zglobovi i listovi pomeraju slično kao opruga, koja naizmenično akumulira i oslobađa energiju.

Dizajn proteza za hodanje u prošlosti nije mogao da se zamisli bez neke vrste sekundarnog pogona. Sada, zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta Karnegi Melon i Univerziteta Severne Karoline, ljudi mogu da nose mali dodatak za obične cipele koji umanjuje opterećenje listova i čini hodanje daleko lakšim.

Manja potrošnja kalorija dok hodate ne zvuči baš kao sjajna ideja, ali ako hodanje postane lakše, onda biste provodili više vremena na nogama, a to, tvrde naučnici, ima ogromne zdravstvene dobrobiti.

Analizirajući ljudski hod, inženjeri biomedicine Stiven Kolins i Greg Saviki zaključili su da se naši skočni zglobovi i listovi pomeraju slično kao opruga, koja naizmenično akumulira i oslobađa energiju.

Saviki je za Glas Amerike govorio putem Skajpa.

“Otkrili smo tokom sprovođenja osnovnih naučnih eksperimenata da taj sistem - vaš list i Ahilova tetiva - radi vrlo slično kao katapult. Mišić se drži za tetivu, a vaše telo zapravo znatno isteže Ahilovu tetivu i akumulira energiju u tkivu, posle čega je oslobađa, kako bi vas pokrenulo unapred”.

Saviki objašnjava da su on i njegov kolega Stiven Kolins sa Univerziteta Karnegi Melon dizajnirali mehanički dodatak, napravljen od ugljeničnih vlakana i metala, koji imitira sistem uzimanja i davanja energije izvan organizma. Taj sistem preuzima na sebe deo posla koji hodanje iziskuje i umanjuje količinu potrebne energije za i do sedam odsto.

Nošenje takve vrste vrste spoljnog skeleta na članku može da pomogne ljudima da pređu veće razdaljine koristeći manje energije ili da omogući normalno kretanje onima koji imaju problema sa hodanjem.

Saviki kaže da navikavanje traje samo nekoliko minuta, ali da korisnik vrlo brzo nauči da smanji korišćenje sopstvenih mišića, jer sprava preuzima deo opterećenja.

“Ne primećujete dok ne krenete, a onda shvatite da nosite spravu i da vam daje svojevrsni pogon”.

Saviki objašnjava da je ovaj uređaj prvenstveno namenjen osobama u periodu rehabilitacije, ali da bi i oni koji provode mnogo vremena hodajući, poput policajaca ili bolničkog osoblja, mogli da imaju korist od njega.

Za sada nema planova da se spoljni skelet članka proizvodi na veliko, ali njegovi izumitelji ističu da je nekoliko proizvođača pokazalo interesovanje.

XS
SM
MD
LG