Linkovi

Veštačka noga skoro kao prava


Nova generacija veštačkih nogu omogućava osobama koje ih koriste da hodaju kao i svi drugi. Jedna od tih novih proteza može čak da omogući osobi koja ih nosi da oseti tlo pod nogama.

Kada hodamo, većina nas ne pridaje tom procesu mnogo pažnje. Električni signali pokreću mišiće nogu kako bi pomogli pokretanje zglobova. Sve to kontroliše naš mozak.

Istraživači već odavno rade na razvoju veštačkih nogu koje imitiraju prirodne pokrete nogu.

"Ta noga mi dozvoljava mogućnost da silazim niz stepenice i da zapravo ne razmišljam o tome šta je sledeći korak", kaže učesnik u studiji, Teri Karpovič.

On isprobava ovu robotičku nogu u Institutu za rehabilitaciju u Čikagu.

Motorizovani ud koristi prednost elektromagnetskih signala koji se stvaraju u mišićima gornjeg dela noge.

"Signale primamo pomoću malih elektroda. Kada elektrode dotaknu kožu možete da osetite elektromagnetske signale koje mi zatim dekodiramo", objašnjava Livaj Hargrouv iz Instituta za rehabilitaciju u Čikagu.

Livaj Hargrouv predvodio je istraživanje koje je proizvelo taj aparat. Koleno i zglob su motorizovani kako bi ponovili normalne pokrete.

"Sa ovom protetičkom nogom, snaga vas pokreće unapred. Može da vas gurne iz sedišta. Može da vas gura uz stepenice ili uzbrdicu."

Na univerzitetu u Lincu, profesor Hubert Eger upravo je pokazao prvu protetičku nogu koja može da šalje osećaje mozgu kao prava noga. Hirurzi su prespojili preostale nervne završetke iz njegovog stopala, sa tkivom u butini. Senzori su uklopljeni u stopalo proteze i povezani sa veštačkim stimulatorima povezanim za nogu.

Aparat takođe mogućava osobi koja ga nosi da oseti tlo. Volfgang Ranger kaže da sa tom veštačkom nogom on može da kaže na kojoj vrsti podloge hoda a, zimi, on se više ne kliza na ledu.

Učesnici oba programa izrazili su obnovljeni osećaj celine. Hejli Denisevič učestvovala je u studiji u Čikagu.

"Ovo je najbliže što sam dobila kao dve noge ponovo. Ono što radimo u ovoj laboratoriji će promeniti život osoba sa amputiranim udovima, svugde. To je fantastično."

Studija koja je rađena na Institutu za rehabilitaciju u Čikagu objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

U Austriji, profesor Eger se trudi da pronađe način da smanji cenu proteza kako bi više ljudi moglo da ima dobrobiti, uključujući one u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG