Linkovi

Ponovo suzavac u skupštini Kosova


I pored pojačane kontrole poslanika i svih drugih osoba na ulazu u zgradu parlamenta Kosova opozicioni poslanici i danas su aktivirali suzavac u skupštinskoj sali. Zasedanje sednice parlamenta nije održano, a vlast najavljuje sankcije protiv poslanika koji izazivaju incidente.

Kako javljaju prištinski mediji suzavac je pred sam početak sednice aktivirao poslanik pokreta “Samoopredeljenje” Faton Topali. Nakon toga, saopšteno je da ne postoje uslovi za održavanje sednice, a u međuvremenu u Skupštinu su stigli tužilac osnovnog tužilaštva u Prištini i pripadnici forenzičke službe policije Kosova.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj izjavio je da će opozicija nastaviti svoje akcije protiv Vlade, sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče potpise sa Briselskih sporazuma ili ne podnese ostavku.

“Sednica je prekinuta. Naša poruka je kao i pre ove sednice da se ne insistira na održavanju sednice. Umesto insistiranja da se održi sednica bilo je bolje insistirati da se povuku dogovoreni sporazumi”, kazao je novinarima Haradinaj.

Šef poslaničke grupe Srpska lista, Slavko Simić, kaže da je predsedništvo Skupštine Kosova donelo odluku da se sankcionišu svi poslanici opozicije koji su izazivali nerede u proteklom periodu u kosovskom parlamentu.

“U ponedeljak ćemo ponovo imati sednicu predsedništva i naravno da ćemo sve te ljude koji su izazivali incidente i koji su pravili te neke situacije, koje su izazivale jedno nekorektno ponašanje poslanika, te ljude ćemo sigurno sankcionisati i zabranićemo im da ulaze u skupštinu”, rekao je Simić.

Analitičar Beljulj Bećaj za Glas Amerike kaže da je vlast na Kosovu uzrok poslednjih dešavanja u parlamentu i da je rešenje formiranje tehničke Vlade.

“Deblokada parlamenta može se odvijati na jedan racionalan način, samo ukoliko se stvaro jedna tehnička vlada, i potom se raščisti kleptokratska vlast, i održe se slobodni izbori posle godinu ili dve. Tada bi eventualno mogli doći do izražaja nacionalni interesi, nacionalni sadržaji i da splasne situacija kako bi se stvorio jedan normalan i zdrav sistem u okviru države Kosovo”, rekao je Bećaj.

S druge strane član Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rešenje vidi u raspisivanju izbora i angažovanju, kako je kazao stranih centara moći.

“Zna se kako se deblokira rad skupštine, ukoliko ne postoji većina i ukoliko većina nije sposobna da utiče, onda se raspišu izbori i ta se pitanja razreše. Međutim, imajući u obzir, da i većiom i manjinom upravljaju centri moći, druga varijanta je, da centri moći disciplinuju “igrače”, koji igraju tu igru u parlamentu, ja ne vidim treći način. Kad kažem centri moći mislim na Vašington, Berlin, Brisel i na sve one, koji su stvorili nezavisnu državu Kosovo”, kazao je Trajković za Glas Amerike.

Kosovska opozicija već četvrti put blokira, u poslednjih mesec dana, održavanje sednice kosovskog parlamenta. Opozicija zahteva povlačenje svih sporazuma sa Srbijom, kao i poništavanje demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Nakon napuštanja zgrade Skupštine, opozicioni poslanici pridružili su se svojim aktivistima koji su se okupili ispred zgrade kosovskog parlamenta. Incidenata na ovom skupu nije bilo.

XS
SM
MD
LG