Linkovi

Incident na sednici Skupštine Kosova


Skupštinsko obezbedjenje je kišobranom zaštitilo premijera Isu Mustafu i izvelo ga iz sale, kada su pripadnici pokreta Samoopredeljenje počeli da ga gadjaju jajima.
Skupštinsko obezbedjenje je kišobranom zaštitilo premijera Isu Mustafu i izvelo ga iz sale, kada su pripadnici pokreta Samoopredeljenje počeli da ga gadjaju jajima.

Poslanici Samoopredeljenja, koji se zalazu za ukidanje svih dogovora iz Brisela, jajima su gadjali su premijera Isu Mustafu.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj je trebalo da bude predstavljen izveštaj o poslednjoj rundi dijaloga između Begrada i Prištine, prekinuta je incidentom. Poslanici Samoopredeljenja nezadovoljni ishodom poslednjeg dijaloga, gađali su jajima kosovskog premijera, Isu Mustafu. Ni posle pauze sednica nije nastavljena.

Izlaganje kosovskog premijera prekinuto je incidentom. Poslanici Samoopredeljenja, koji se inače zalazu za ukidanje svih dogovora iz Brisela, jajima su gadjali su premijera Mustafu. Nakon što je skupštinsko obezbedjenje izvelo Mustafu iz sale, trojica opozicionih poslanika su privedena. U skupstinskoj Sali nastavio se verbalni obracun poslanika samoopredeljenja i demokratske partije Kosova. Za predstavnike Srpske liste ovaj incident nije ništa novo jer se i očekivao.

"Imali smo nagoveštaja da će se nešto desiti na samom početku sednice, ali zaista nismo očekivali jedno ovakvo nepristojno ponašanje poslanika u Skupštini. To ne priliči kodeksu ponašanja u Skupštini i na sednici", ocenio je Slavko Simić, poslanik u Skupštini Kosova.

Poslanik Nenad Rašić smatra da opozicionari neće stati na ovome, jer kako kaže, u najavi su i protetsti.

"Da budem naiskreniji nije baš tipično da se premijer gađa jajima. Do sada su imali drugačije vidove protesta, kroz neučestvovanje ili sprečavanje predsedavajućeg da vodi Skupštinu. U ovom slučaju su otišli korak dalje."

Posle prekida sednice bilo je najavljeno da ce pauza trajati 10 minuta, ali su se poslanici u skupstinsku salu vratili posle dva sata osovskog parlamenta nije Poslanici, medjutim, zasedanje nije nastavljeno, jer je opozicija blokirala skupstinksu govornicu i zahtevala od premijera Mustafe da napusti Skupstinu.

XS
SM
MD
LG