Linkovi

UN odbile da kritikuju Trampa zbog odluke o izbeglicama


Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR odbila je u utorak da kritikuje američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da smanji broj izbeglica koje dolaze u Ameriku, navodeći da je na Sjedinjenim Državama da odlučuju o tom pitanju.

Državni sekretar Majk Pompeo rekao je u ponedeljak da će broj izbeglica, kojima je dozvoljen ulazak u SAD, biti ograničen na 30 hiljada za fiskalnu 2019., što je veliki pad u odnosu na 45 hiljada koliko je bilo dozvoljeno 2018. godine.

"Odluke o tome koje će izbeglice biti primljene i gde će ići, donose isključivo vlade zemalja koje, kao Sjedinjene Države, pružaju smeštaj izbeglicama", saopštio je portparol UNHCR-a Vilijam Spindler na redovonoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Spindler nije želeo da odgovori na pitanje da li je agencija razočarana zbog odluke SAD.

Prošlogodišnje ograničenje prijema izbeglica na 45 hiljada bilo je najniže od 1980. godine, kada je uspostavljen savremeni izbeglički program. SAD su na putu da ove godine prime samo 22 hiljade izbeglica, što je oko polovine od dozvoljenog broja.

Tramp je tokom predizborne kampanje 2016. godine najavljivao stroga ograničenja u imigraciji, a njegova administracija je kroz uredbe i odluke iza zatvorenih vrata, značajno smanjila prijem izbeglica.

Američki državni sekretar Majk Pompeo
Američki državni sekretar Majk Pompeo

Pompeo je rekao da novo ograničenje održava stav administracije da bi izbeglice trebalo smestiti bliže zemljama iz koji dolaze što je, prema Trampovom mišljenju, jeftinije od njihovog prijema u SAD. Državni sekretar je dodao da je odluka povezana i sa bezbednosnim pitanjima.

Portparol UNHCR-a podsetio je da SAD imaju veoma dug i strog proces provere izbeglica, koji obuhvata osam vladinih agencija, šest odvojenih bezbednosnih bazi podataka, pet provera i tri intervjua.

UNHCR godinama upozorava na sve veći broj raseljenih širom sveta, koji je na kraju 2017. godine bio 68,5 miliona, među kojima je i 25,4 miliona izbeglica koje su pobegle iz svojih zemalja zbog sukoba i progona.

XS
SM
MD
LG