Linkovi

Tramp spreman na sastanak sa Rohanijem


Dok se svetski lideri okupljaju uoči zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, najviši američki zvaničnici kažu da bi predsednik Donald Tramp mogao da se sastane ove nedelje sa liderima Irana, ako bi Iran hteo da promeni svoje ponašanje i uključi se u konstruktivni dijalog.

Te najave stižu dok Iran okrivljuje Sjedinjene Države i njihove saveznike za napad tokom iranske vojne parade u subotu kada je poginulo najmanje 25 osoba.

Očekuje se da će sve jači ekonomski pritisak na Iran nakon što su se Sjedinjene Države povukle iz iranskog nuklearnog programa biti glavna tema američkih govora, sastanaka i diplomatskih inicijativa iza scene tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija u Njujorku ove nedelje.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Majk Pompeo i ambasadorka SAD u UN Niki Hejli
Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Majk Pompeo i ambasadorka SAD u UN Niki Hejli

Američka ambasadorka u UN, Niki Hejli izjavila je da će predsednik Donald Tramp svakako govoriti o Iranu dok bude predsedavao sastankom Saveta bezbednosti u sredu, ali da će njegovo obraćanje biti šire.

“Mislim da ćete videti na sastanku Saveta bezbednosti da će predsednik govoriti o pretnji koju Iran predstavlja za ceo svet. Ali takođe će govoriti o pretnji hemijskim oružjem u Siriji, o situaciji u Severnoj Koreji, kao i da imamo još dosta posla da završimo.”

Hejli je rekla da bi predsednik mogao da se sastane sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem na marginama zasedanja UN, ali da Iran nije uputio takav zahtev. Državni sekretar Majk Pompeo se slaže.

“Mislim da je predsednik bio prilično jasan u vezi sa tim, biće mu drago da razgovara sa njima, bilo kada.”

Ali Hejli i Pompeo su naglasili da Iran još nije pokazao znakove da je spreman za konstruktivni dijalog i promenu, kako su rekli, svog malignog ponašanja. Sa svoje strane, predsednik Irana Rohani optužio je neimenovanog američkog saveznika za podršku grupi koja je izvela napad na vojnu paradu u Avazu u subotu, kada je poginulo 25 i povređeno 60 osoba.

“Sve te male plaćeničke zemlje koje imamo u regionu podržava Amerika. Amerikanci su ti koji ih podržavaju i snabdevaju neophodnim sredstvima da bi činili te zločine.”

Predsednik Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na samitu u Singapuru.
Predsednik Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un na samitu u Singapuru.

​Dok svetski lideri stižu u Njujork, neki posmatrači kažu da očekuju da Tramp zauzme tvrd stav povodom Irana ove godine, slično njegovim oštrim primedbama o svernokorejskom lideru Kim Džong Unu prošle godine, kojima bi kontrirao pozitivnim tvitovima i komentarima o Kimu ove godine.

Drugačija retorika prema Severnoj Koreji

“Sjedinjene Države su veoma snažne i strpljive, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, neće imati drugi izbor nego da potpuno unište Sjevernu Koreju. Raketaš je u samoubilačkoj misiji”, rekao je predsednik Tramp u svom prvom nastupu pred Generalnom skupšitnom UN u septembru 2017.

Godinu dana kasnije, presjednik Donald Tramp vratiće se za govornicu u Generalnoj skupštini da bi govorio o diplomatskim naporima koji su smanjili rizik od izbijanja sukoba.

Uoči sutrašnjeg obraćanja, Tramp je novinarima u Njujorku rekao da je postignut ogroman napredak u razgovorima sa Pjongjangom.

„Odnosi sa Sjevernoj Korejom su veoma dobri. Po svemu sudeći, uskoro ćemo održati drugi samit. Kao što znate, Kim Džong Un je napisao lepo pismo u kojem je tražio drugi sastanak. I to ćemo uraditi. Sekretar Pompeo će utvrditi detalje u bliskoj budućnosti. Kada smo došli, bio je drugačiji svet, veoma opasan. Godinu dana kasnije, vremena su znatno drugačija“.

Iako se očekuje da retorika američkog lidera bude znatno drugačija u odnosu na prošlu godinu, pojedini američki zvaničnici i analitičari ocjenjuju da Pjongjang još nije pokazao spremnost da se odrekne nuklearnog arsenala, koji Vašington smatra prijetnjom.

Na marginama 73. zasijedanja Generalne skupštine,Tramp će imati priliku i da predsjedava Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da su Sjedinjene Države trenutno na čelu tog tela.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rukuje se sa predsednikom Trampom na predstavljanju inicijative "Globalni poziv na akciju" 24. septembra 2018.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rukuje se sa predsednikom Trampom na predstavljanju inicijative "Globalni poziv na akciju" 24. septembra 2018.

Tramp predstavio inicijativu o borbi protiv droge

Uoči drugog govora u Ujedinjenim nacijama, američki predsednik se pozabavio još jednim globalnim problemom – narkoticima. Na sastanku u sedištu svetske organizacije govorio je o globalnom pozivu na akciju protiv svetskog problema sa drogama, koji je Bijela kuća inicirala prošlog mjeseca.

"Poziv je jednostavan. Smanjiti potražnju za drogom. Prekinuti lanac snabdevanja ilegalnih narkotika, proširiti lečenje i ojačati međunarodnu saradnju. Ako zajedno preduzmemo ove korake, možemo da spasimo bezbrojne živote u svim djelovima svijeta. Kada kažem bezbrojne, mislim na milione i milione ljudi. Drago mi je što su sve zemlje ovdje odazvale našem pozivu i zahvaljujem se svakoj ponaosob zbog podrške ovoj važnoj inicijativi”.

Na marginama Generalne skupštine, radiće se i na rešavanju brojnih drugih pitanja – od sukoba na Bliskom istoku i Africi do globalnog zagrijavanja i razvoja.

XS
SM
MD
LG