Linkovi

Trampova administracija odustala od novog pravila za strane studente


Univerzitet Harvard, arhiva (Foto: Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Univerzitet Harvard, arhiva (Foto: Maddie Meyer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Trampova administracija, suočena sa osam federalnih tužbi i protivljenjem stotina univerziteta, odustala je od novog pravila prema kojem bi strani studenti morali da napuste SAD ili da se upišu u drugu školu ako bi im predavanja bila samo onlajn zbog koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres.

Odluka je saopštena na početku sudskog pretresa, održanog po tužbi koju su protiv sporne mere podneli Univerzitet Harvard i Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT). Okružni sudija u Masačusetsu Elison Burouz saopštila je da su federalne imigracione vlasti pristale da povuku naredbu donesenu 6. jula i da "se vrate na status kvo".

Advokat koji zastupa Sekretarijat za unutrašnju bezbednost i Agenciju za imigraciju i carine samo je rekao da je navod sudije tačan.

U tužbi, Harvard i MIT naveli su da je novo pravilo o stranim studentima doneseno nezakonito i da je suprotno ranijim smernicama federalnih imigracionih zvaničnika o tome da će ograničenja na onlajn obrazovanje biti suspendovana tokom pandemije.

Trampova administracija je prethodno saopštila da će strani studenti koji od septembra predavanja budu pohađali samo onlajn morati da napuste SAD, dok istovremeno pritiska škole i univerzitete da od septembra obnove nastavu normalno.

Međutim, neki univerziteti, poput Harvarda, su već saopštili da će predavanja u jesenjem semestru biti onlajn.

Američki koledži saopštili su da bi nova mera administracije ugrozila bezbednost studenata i nanela finansijsku štetu školama. Mnoge škole zavise od školarine koju plaćaju strani studenti, a neke bi izgubile milione dolara da je mera sprovođena.

U SAD je u generaciji 2018/19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, prema podacima Stejt departmenta i Instituta za internacionalno obrazovanje, što čini oko 5,5 odsto ukupnog broja studenata u toj generaciji.

XS
SM
MD
LG