Linkovi

Tenzije u Venecueli četvrtog dana bez struje


Karakas u marku, 7. marta 2019.
Karakas u marku, 7. marta 2019.

Ogorčeni Venecuelanci čekali su u redovima da kupe vodu i benzin u nedelju, dok je zemlja ušla u četvrti dan nestanka struje na nacionalnom nivou. Već smanjene zalihe namirnica počele su da trunu u prodavnicama, mnoga domaćinstva su bez vode a mobilni telefoni nemaju domet.

Vlada je u nedelju objavila da će u ponedeljak biti zatvorene škole i firme a nije navela procenu kada bi situacija mogla da se razreši. Mnogi strepe da bi trenutno stanje moglo da traje danima i mesecima.

Najgori nestanak struje u istoriji Venecuele dogodio se u sred ekonomskog kolapsa zbog hiperinflacije i velike političke krize. Opozicioni lider Huan Guaido u januaru se pozvao na ustavno pravo da preuze predsedničku ulogu, pošto je proglasio da je Maduro pobedio na lažiranim izborima 2018.

Besni stanovnici četvrti Čakao u Karakasu u nedelju su podigli barikade duž glavne avenije i na poprečnim ulicama, da bi protestovali zbog nestašice električne energije.

"Hrana u frižiderima nam se pokvarila, prodavnice i firme su zatvorene, nema komunikacija, čak ni mobilnim telefonima", izjavila je za Rojters 49-godišnja prodavačica Ana Serato. "Nijedna zemlja ne može da izdrži 50 sati bez struje. Treba nam pomoć, ovo je humanitarna kriza!", poručila je.

Na benzinskim pumpama redovi se protežu duž više blokova. Venecuelanci čekaju i da kupe pijaću vodu, koja sada nije dostupna većini građana čije su kuće bez struje. Neke prodavnice u kojima frižideri ne rade počele su da poklanjaju sireve, povrće i meso kupcima. U nekima su se dogodile krađe.

Na konferenciji za novinare u nedelju, Huan Guaido je oštro kritikovao vladu zato što ne objašnjava građanima šta se događa. "U ovom trenutku, nekoliko dana od kada je nastao mrak, vlada nema dijagnozu problema" rekao je.

Ministar informisanja Horhe Rodrigez poručio je preko nacionalne televizije da vlada rešava situaciju ali nije naveo tehničke detalje šta je dovelo do nestašice struje.

"Dok oni koji promovišu mržnju, smrt i nasilje uživaju u svojim planovima destabilizacije, predsednik Nikolas Maduro je poslao svoje ministre da se postaraju o potrebama naroda Venecuele", izjavio je Rodrigez.

SAD i većina zapadnih zemalja priznaje Guaida kao legitimnog predsednika Venecuele ali Maduro i dalje kontroliše vojsku i državne funkcije.

Eliot Ejbrams, izaslanik Trampove administracije za Venecuelu izjavio je u nedelju da Maduro nije spreman za pregovore i da je, po svemu sudeći, rešen da ostane na vlasti.

Gostujući u programu mreže ABC "This Week", savetnik predsednika Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton izjavio je da vojska Venecuele razgovara sa opozicionim zakonodavcima o tome "šta bi moglo da se dogodi, i kako bi mogli da podrže opoziciju."

Za to vreme, nevladina organizacija Lekari za zdravlje saopštile je da je 17 pacijenata preminulo u bolnicama širom zemlje, zbog nestanka struje u kombinaciji sa slabim radom generatora. Struja se na kratko vratila u delovima Karakasa i drugih gradova u petak ali je onda opet nestala u subotu oko podneva.

Još se ne zna kakve će biti posledice nestanka struje na proizvodnju sirove nafte, što je izvor gotovo svih vladinih prihoda od izvoza.

XS
SM
MD
LG