Linkovi

Tramp preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću


Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević
Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da je preinačio zatvorsku kaznu Rodu Blagojeviću, bivšem demokratskom guverneru Ilinoisa osuđenom za korupciju, između ostalog i zbog pokušaja da proda mesto u Senatu, upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD.

Blagojević, koji je 2010. godine učestvovao u Trampovom rijaliti programu "Šegrt" dok je čekao na suđenje, služio je 14-godišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđen za prevaru, iznuđivanje i primanje mita dok je bio na položaju guvernera

"To je bila užasno snažna, smešna kazna. Odslužio je osam godina u zatvoru, To je predugo vremena", rekao je Tramp koji je više puta javno govorio da je kazna izrečena Blagojeviću "nefer".

Trampova odluka znači da bi Blagojević bio pušten iz zatvore četiri godine pre nego što bi imao pravo na uslovnu slobodu 2024. godine, prenosi Nacionalni javni radio (NPR). Agencija Asošijeted pres, pozivajući se na osobu blisku Blagojeviću, prenosi da se očekuje da bivši guverner Ilinoisa kasnije u utorak izađe iz zatvora.

Vrhovni sud je 2018. godine odbacio Blagojevićev zahtev da mu se smanji kazna.

Blagojević je smenjen s položaja 2009. godine nakon što je optužen da je pokušao da proda ili da trguje mestom u Senatu, koje je Obama upraznio kada je pobedio na predsedničkim izborima 2008. godine.

Rod Blagojević je tvrdio da je žrtva politički motivisanog krivičnog procesa koji su vodile federalne služb za sprovođenje zakona. Slične optužbe na račun federalnih organa iznosi i sam Tramp.

"Pojedini u Sekretarijatu za pravosuđe i Federalnom istražnom birou zloupotrebljavaju položaj da bi kriminalizovali redovnu praksu u politici i vladi", napisao je bivši guverner Ilinoisa u autorskom člansku za dnevnik Vol strit žurnal u maju 2018. godine.

Tramp je u utorak, između ostalih, pomilovao i bivšeg vlasnika NFL tima San Francisko 49ers Edvarda Debartola mađeg, osuđenom u kockarskom skandalu 1998. godine.

XS
SM
MD
LG