Linkovi

Blagojević proglašen krivim


Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević obraća se medijima uoči izricanja presude

Bivši guverner Ilinoisa Rod Blogojević, ostao je u javnosti čak i nakon opoziva: zastupao je sam sebe u sudskom procesu i tvrdio da će na ponovnom suđenju za korupciju biti oslobođen optužbe. Ali kada je sud u Čikagu sinoć potvrdio presudu, bivšeg guvernera je zaprepastila nova realnost - mogućnost da narednih nekoliko decenija provede iza rešetaka.

Dve godine Rod Blagojević je bio medijski miljenik. Iako je njegov zaštitni znak, bujna kosa, ostao nepromenjen, njegov veliki ego je povređen.

“Iskreno sam zapanjen”.

Na ponovnom suđenju, bivši guverner savezne države Ilinois Rod Blagojević je proglašen krivim po 17 tačaka optužnice za korupciju.

“Nemam tu šta da se kaže, osim da želimo da se vratimo kući, razgovaramo sa našim devojčicama i objasnimo im šta se dešava.”

Glavni dokazni material tužilaca bile su trake sa snimljenim telefonskim razgovorima u kojima Blagojević kaže da ima "zlatnu" priliku da izvuče korist i za sebe - zahvaljujući činjenici da kao guverner ima pravo da imenuje novog senatora Ilinoisa. Blagojević je više puta negirao optužbe za korupciju, ali mu porota nije verovala.

“Morali smo da ostavimo po strani to da li smo ga voleli ili ne i da gledamo samo dokaze”, kaže jedan od porotnika.

“Ne radi se o običnoj politici već o kriminalnim radnjama i mislim da često dolazi do pokušaja uplitanja kriminalnog ponašanja u politiku”, navodi tužilac Patrik Ficdžerald.

Upitan kako se oseća, Blagojević je citirao naslov pesme Elvisa Preslija “All Shook Up”(U totalnom šoku).

“Ruke mi se tresu, kolena mi klecaju. Kao da ne stojim na svojim nogama.”

Međutim po svemu sudeći možda bi prikladnija pesma za citiranje bila “Jail House Rock”, odnosno “Rok end rol u zatvoru”. Bivši guverner može da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 10 do 300 godina.

Pogledajte video:

XS
SM
MD
LG