Linkovi

Blagojević od danas u zatvoru


Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević osuđen je na 14 godina zatvora
Bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević osuđen je na 14 godina zatvora

Posle više od 3 godine otkako je uhapšen zbog osnovane sumnje da je pokušao da proda mesto senatora u Ilinoisu, bivši guverner Rod Blagojević od danas počinje da služi zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina. Po dolasku u zatvor, postaće četvrti guverner te države koji se u poslednje četiri decenije našao iza rešetaka. Osuđen za političku korupciju, Blagojević je još jednom sa uživanjem iskoristio svojih, verovatno poslednjih, pet minuta slave i okupljenim novinarima još jednom ponovio da u tome za šta je osuđen, nema ničeg nelegalnog.

U slobodnom padu od kabineta guvernera države Ilinois do federalnog zatvora, Rod Blagojević je u pratnji porodice krenuo ka aerodromu gde ga čeka direktan prevoz do zatvora u Koloradu. Pred početak služenja kazne za političku korupciju u trajanju od 14 godina, Blagojević nije mogao da odoli da se još jednom pojavi pred kamerama – ovaj put sa oproštajnim govorom koji je isplanirano održao tačno na vreme kako bi novinari imali dovoljno vremena da ga emituju u udarnim večernjim vestima.

“Ponosno odlazim na ovaj mračan i težak put, ali sa sobom nosim osećaj da sam postigao ono što sam želeo”.

Blagojević je osuđen za pokušaj prodaje mesta senator Ilinoisa, koje je ostalo upražnjeno posle izbora dotadašnjeg senatora Baraka Obame za predsednika Sjedinjenih Država, kao i po još 17 tačaka.

“Oproštaj sa Peti i sa decom biće nešto najteže što ću ikada morati da uradim”.

Bivši guverner i dalje tvrdi da on nije počinio ništa nelegalno izražavajući uverenje da će žalba, koju je uložio, biti prihvaćena.

“Iako je moja vera malo poljuljana, i dalje imam veru u Ameriku. Ovo je zemlja gde se odluke donose u skladu sa zakonom”.

Posle obraćanja novinarima, Blagojević je pozdravio svoje pristalice, koje su se u velikom broju okupili ispred njegove kuće u Čikagu, a zatim i podelio autograme. 55-ogodišnji Blagojević će biti smešten u zatvor sa minimalnim obezbeđenjem u kojem nisu zabeleženi veći incidenti. Iza rešetaka se već nalazi Balgojevićev prethodnik, republikanac Džordž Rajan, koji je takođe osuđen zbog korupciju i služi zatvorsku kaznu od 6 i po godina u državi Indijani.

XS
SM
MD
LG