Linkovi

Ponovo rastu tenzije SAD - Severna Koreja


Arhiva - Susret državnog sekretara SAD, Majka Pompea, sa Kim Džong Čolo, visokim zvaničnikom severnokorejske vladajuće Komunističke partije, u Pjongjangu, Severna Koreja, 7. jula 2018.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Severne Koreje ponovo se zaoštravaju, uprkos optimizmu posle samita predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una i učestalih kontakata Vašingtona i Pjongjanga. Pregovori dve zemlje o denuklearizaciji trenutno su u zastoju, poseta američkog državnog sekretara Severnoj Koreji je otkazana, a iz Pentagona poručuju da neće suspendovati dalje vojne vežbe u regionu.

To je trebalo da bude četvrti odlazak državnog sekretara Majka Pompea u Severnu Koreju. Međutim predsednik Donald Tramp je naglo povukao odluku o Pompeovom putu, a na Tviteru optužio Kinu da ne pomaže razgovorima o denuklearizaciji.

Portparolka Državnog Sekretarijata Heder Nauert je odbila da potvrdi ili odbaci navode da je Severna Koreja navodno pismeno upozorila predsednika Trampa da su razgovori na ivici da propadnu.

Umesto toga, ona je obrazložila odluku o iznenadnom otkazivanju puta.

"Kompletan tim za nacionalnu bezbednost je diskutovao o tome. Njihova procena je da sada nije pravo vreme za putovanje. Predsednik je prihvatio njihovo mišljenje i odlučio da svoju odluku objavi na tviteru", rekla je Nauret.

Sankcije ostaju na snazi, vojne vežbe se neće otkazivati

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli je rekla da je moguće da Severna Koreja promeni mišljenje o denuklearizaciji, ali da Sjedinjene Države neće promeniti mišljenje o sankcijama.

"Pozitivno je to što je primenom sankcija njihova trgovinska razmena smanjena za 90 odsto, a uvoz nafte za 30 odsto. Mi se striktno pridržavamo sankcija. Njima je potrebna finansijska pomoć, oni mole za tu pomoć", kazala je Hejli.

Sekretar za odbranu Džim Matis je rekao da blisko sarađuje sa državnim sekretarom Pompeom u pogledu nastavka zajedničkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom.

"Kao što vam je poznato, da bismo pokazali dobru volju, posle samita u Singapuru smo preduzeli korake za obustavljanje nekoliko najvećih vežbi. Za sada ne planiramo nove obustave", rekao je Matis.

Susret da, prekid vojnih vežbi ne

Senator iz Merlilenda Ben Kardin je rekao za Glas Amerike da podržava susret Trampa i Kim Džong Una, ali ne i prekid vojnih vežbi.

"Od početka sam smatrao da je greška obustavljati vojne vežbe", kaže Kardin. "Bio sam protiv toga. Podržavao sam susret jer mislim da diplomatija daje rezultate, ali mislim da Severnoj Koreji ne bi trebalo da se prave ustupci ukoliko nema opipljivih rezultata."

Sa pregovorima koji su očigledno u zastoju, nije jasno kada će se ponovo pojaviti novi snimci susreta najviših američkih i severnokorejskih zvaničnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG