Linkovi

Trampova retorika sve agresivnija kad govori o mogućem drugom mandatu


Bivši predsednik Donald Tramp u Demojnu u Ajovi, 15. januara 2024. (Foto: REUTERS/Brian Snyder)
Bivši predsednik Donald Tramp u Demojnu u Ajovi, 15. januara 2024. (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Donald Tramp nije nikad bio poznat po lepim rečima o političkim protivnicima, ali je proteklih meseci koristio još agresivniji jezik nego ranije, što daje nagoveštaje kako bi mogao da izgleda njegov drugi mandat ako se vrati u Belu kuću.

Bivši predsednik, koji je kilometrima ispred protivnika u trci za republikansku nominaciju, i koji je lako pobedio na kokusima u Ajovi, jasnno je stavio do znanja da je za njega osveta moćna pokretačka snaga.

Ako pobedi u novembru, kaže da će krenuti na svoje kritičare, predsednika Džoa Bajdena i druge za koje smatra da su mu naneli štetu.

"2016. sam objavio - ja sam vaš glas. Danas dodajem - ja sam vaš ratnik. Ja sam vaša pravda", rekao je Tramp u martu.

"A za sve vas koji ste oštećeni i izdani, ja sam vaša odmazda", kazao je Tramp koji i dalje bez osnova insistira na tvrdnji da su izbori 2020. koje je izgubio - bili pokradeni.

Nekoliko meseci kasnije, bio je konkretniji.

"Imenovaću pravog specijalnog tužioca da goni najkorumpiranijeg predsednika u istoriji Sjedinjenih Država, Džoa Bajdena i celu kriminalnu porodicu Bajden", rekao je Tramp u junu.

"Potpuno ću uništiti duboku državu, a vi znate ko su oni", izjavio je.

Bivši predsednik se suočava sa četiri optužnice, uključujući i onu za pokušaj da poremeti mirni prenos vlasti na Bajdena, kampanjom koja je kulminirala nasilnim napadom grupe Trampovih pristalica na Kapitol.

Tramp tvrdi da je žrtva političkog progona i optužuje Bajdena da pokušava da ga spreči da osvoji drugi mandat.

"Gamad"

Trampovi protivnici upozoravaju Amerikance da veoma ozbiljno shvate njegove reči, podsećajući kako je njegova vatrena retorika pre i posle izbornog poraza doprinela zapanjujućem napadu na Kapitol 6. januara 2021.

Pristalice predsednika Donalda Trampa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)
Pristalice predsednika Donalda Trampa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)

Tramp sada ljude koji su u zatvoru zbog učešća u tom napadu naziva "taocima" i kaže da je "sklon da pomiluje mnoge od njih".

U decembru 2022. izjavio je da prevara za koju insistira da se dogodila na izborima 2020. dozvoljava "da budu ukinuta sva pravila, propisi i članovi, čak i oni koji su deo Ustava".

Taj komentar je izazvao veliko ogorčenje i kritike pošto su mnogi u Americi počeli da se plaše da bi Tramp mogao da suspenduje ustav za koji se svaki američki predsednik u istoriji obavezao da će ga poštovati.

"Obećavamo vam da ćemo iskoreniti komuniste, marksiste, fašiste i bandite iz radikalne levice koji žive kao gamad u granicama naše zemlje, i lažu i varaju na izborima", izjavio je Tramp u novembru.

Bajden je oštro kritikovao Trampa zbog upotrebe reči "gamad" budući da taj rečnik podseća na nacističku Nemačku i dodao: "Dođavola, on ne sme da bude predsednik".

Zabrana za muslimane, nove tarife i Ukrajina

Govoreći o imigrantima, Tramp je rekao da oni koji dolaze u SAD "truju krv naše zemlje", što je izazvalo nova poređenja sa Hitlerovom retorikom. Ako bude ponovo izabran, Tramp je takođe obećao da će potpisati ukaz kojim će ukinuti automatsko državljanstvo za bebe ilegalnih migrannata rođenih na američkom tlu, kao i da će sprovesti "najveću operaciju deportacije u istoriji Amerike."

Bajden i Tramp kažu da žele da spasu Ameriku od egzistencijalne pretnje - ovog drugog
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Takođe je obećao da će ponovo uvesti svoju kontoverznu zabranu ulaska u zemlju državljanima sedam nacija sa muslimanskom većinom.

"Držaćemo radikalne islamske teroriste podalje od naše zemlje", izjavio je.

Trampova uredba iz 2017. je brzo bila osporena pred sudom kao diskriminatorna a Bajden ju je poništio 2021.

Kada govori o ekonomiji, Tramp kaže da razmatra o uvođenju tarifa od 10 procenata na skoro svu robu koja se uvozi u SAD, i ukidanje specijalnih trgovinskih prava Kine.

Takođe je rekao da bi okončao rat u Ukrajini "za 24 sata", iako nikada nije precizirao kako bi to postigao.

Trampove pristalice u Kongresu se odlučno protive otvorenoj američkoj vojnoj pomoći Ukrajini koju ne prate nikakvi uslovi, dok se ta zemlja bori protiv ruske invazije.

Tokom svog prvog mandata, Tramp je više puta kritikovao NATO navodeći da iskorišćava američku darežljivost, a na nedavno pitanje da li bi u drugom mandatu bio posvećen NATO-u odgovorio je: "Zavisi od toga da li nas tretiraju kako treba."

XS
SM
MD
LG