Linkovi

Tramp kaže da nije znao da njegova retorika o migrantima podseća na Hitlera


Tramp na suđenju u Njujorku, 25. oktobar 2023. (foto: AFP/TIMOTHY A. CLARY )
Tramp na suđenju u Njujorku, 25. oktobar 2023. (foto: AFP/TIMOTHY A. CLARY )

Donald Tramp je svojevremeno sebe opisao kao "veoma stabilnog genija" i nekoga ko je mudriji od vašingtonske političke klase. Ali, tvrdi i da nema saznanja o nekim od najmračnijih momenata u istoriji.

Suočavajući se sa kritikama zbog svoje retorike, koju je nekada koristio Adolf Hilter, i poruka da migranti koji dolaze u Ameriku ilegalno "truju krv cele zemlje", Tramp je kazao da nije znao da je Hitler koristio slične reči. Nacistički diktator je govorio o nečistoj jevrejskoj krvi koja "truje" arijevsku nemačku krv kako bi dehumanizovao Jevreje i opravdao Holokaust.

"Nisam znao da je Hitler to govorio", rekao je Tramp konzervativnom radio voditelju Hjuu Hjuitu i ponovio da nikada nije čitao Hitlerov "Majk kampf".

"Ne znam ništa o Hilteru. Ne znam o čemu je Hitler govorio osim onoga što sam video u vestima. I to je vrlo različito od onoga što sam ja rekao".

To što Tramp tvrdi da ništa ne zna o ljudima koji su koristili antisemtisku i rasističku retoriku je taktika koju koristi kada želi da se distancira od nepovoljnih medijskih izveštaja.

Kada ga je 2016. podržao lider Kju Kluks klana, Dejvid Djuk, Tramp je insistirao na tome da ne zna ko je rasista koji se više puta kandidovao za neke funkcije i opisivan je kao "najpoznatiji američki antisemita i rasista".

Na tadašnja novinarska pitanja da li bi se distantirao od takve podrške, Tramp je odgovorio da "bi morao da se upozna sa tom grupom, da ne zna šta je njihova priča".

I u drugim slučajevima Tramp je tvrdio da nešto ne zna.

Recimo, 2020. je rekao da ne zna mnogo o organizaciji Kjuanon koja raspiruje teorije zavere da su demokrate umešane u prsten satanističke pedofilije i da će Tramp da spasi zemlju od toga - iako je retvitovao njihove objave.

"Ništa ne znam o tome", rekao je svojevremeno za NBC.

Isto tako je bilo kada su ga pitali da li će osuditi militnatnu grupu Ponosni dečaci koja je bila ključ u organizaciji upada u Kongres 6. januara 2021, i čiji su članovi posle osuđeni za to.

"Ne znam ko su Ponosni dečaci", izjavio je Tramp pošto je članovima grupe poručio da se "povuku, i da budu spremni".

"Morali biste da mi ih definišete jer zaista ne znam ko su oni", rekao je Tramp.

Retorika bivšeg predsednika koja podseća na Hitlerovu posebno je privukla pažnju i zbog toga što je on odrastao u Njujorku, jednom od gradova sa najvećom jevrejskom populacijom u Americi.

Često je učestvovao u komemorativnim događajima povodom Holokausta i svojevremeno označio one koji negiraju Holokaust kao "užasno zlo". Takođe je posetio i izraelski memorijal Jad Vašem.

Iako tvrdi da nije čitao Hitlerov "Majn kampf", u javnosti se ponovo pojavila informacija iz devedesetih, kad je magazin Veniti fer preneo izjavu Ivane Tramp da "njen suprug ponekad čita sabrane Hitlerove govore iz knjige 'Moj novi poredak".

Poznavanje osnova istorije je važno za predsednika, kaže profesor političke istorije sa Prinstona, Džulijan Zelizer.

"Ne mora predsednik da bude istoričar, ali sigurno želite da predsednik zna neke osnove istorije Amerike i sveta", ističe on.

U "Majn kampfu" Hitler je napisao da su "sve velike kulture nestajale samo zato je krv rasa bila zatrovana, pa su izumirale".

Tramp međutim tvrdi da je njegova retorika "veoma različita" i da nema nikakve rasisitčke namere.

"Nisam Hitlerov učenik. Nikada nisam čitao njegove knjge. Kažu da je govorio nešto o krvi. Nije rekao to onako kako sam ja rekao, to su veoma različite izjave. Ja govorim više u smislu da ljudi koji dolaze ovde uništavaju našu zemlju", kazao je Hjuitu.

XS
SM
MD
LG