Linkovi

Dan zahvalnosti u SAD uz jače bezbednosne mere


Tradicionalnu paradu za Dan zahvalnosti u Njujorku ove godine je obezbeđivalo nekoliko hiljada policajaca
Tradicionalnu paradu za Dan zahvalnosti u Njujorku ove godine je obezbeđivalo nekoliko hiljada policajaca

U SAD se obeležava jedan od najvećih praznika - Dan zahvalnosti.

Amerikanci inače slave Dan zahvalnosti sa porodicom I prijateljima, uz obaveznu ćurku na stolu, gledanje prenosa parada I utakmica I prazničnom kupovinom.

Ipak, javne proslave – poput “Macy’s” parade za Dan zahvalnosti u Njujorku, se održavaju pod pojačanim nadzorom.

Parada u Njujorku održava se samo dve nedelje nakon terorističkog napada na Menhetnu. Iako nije bilo prijavljenih pretnji, rutu parade dugu 4 kilometra obezbeđivale su hiljade policajaca.

Parada za Dan zahvalnosti u Njujorku
Parada za Dan zahvalnosti u Njujorku

Trampova poruka za Dan zahvalnosti

Predsednik SAD Donald Tramp zahvalio se pripadnicima američkih trupa širom sveta u poruci povodom Dana zahvalnosti.

„Čast mi je da vam se obratim i zahvalim Bogu za slobodu i za heroje koji imaju hrabrosti da nas brane i da odbrane slobodu“, rekao je Tramp na video telekonferenciji.

Predsednik, koji praznični vikend provodi na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, u prazničkoj poruci je provukao I šta vidi kao uspeh američkih trupa u Iraku I Avganistanu.

“Više se ne borimo samo radi reda”, rekao je Tramp povodom odluke iz avgusta da produži učešće SAD u ratu u Avganistanu. “Borimo se da bismo pobedili. A vi ste napravili neviđen preokret u protekla tri, četiri meseca.”

Komandant američkih trupa u Avganistanu general Džon Nikolson ove nedelje je priznao da se 16godišnji sukob u Avganistanu ne pomera sa pat pozicije I da pobunjenici kontrolišu skoro isti deo teritorije I populacije kao I prošle godine.

Ipak, američke snage su napredovale u borbi sa Islamskom državom u Iraku I Siriji.

“Zaista pobeđujemo”, rekao je Tramp za Irak I istakao da prethodne američke administracije “nisu dozvoljavale trupama da pobede”.

Predsednik Donald Tramp sa pripadnicima obalske straže na Floridi
Predsednik Donald Tramp sa pripadnicima obalske straže na Floridi

Običaji na Dan zahvalnosti

Dan zahvalnosti se slavi sa porodicom I prijateljima. Prognoze su bile da će 49 miliona ljudi krenuti na put, million više nego prošle godine, pa će saobraćajne gužve na ovaj Dan zahvalnosti biti najveće u protekloj deceniji.

Predsednik SAD Donald Tramp je pre nekoliko dana, tradicionalno “pomilovao” par ćurki koje ove godine nisu završile na prazničnim trpezama.

Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Tramp
Ćurka zvana Batak koju je "pomilovao" Donald Tramp

Dan zahvalnosti takođe označava početak praznične kupovine u SAD. Posle tog praznika sledi Crni petak – dan poznat po velikim rasprodajama širom Amerike.

XS
SM
MD
LG