Linkovi

Amerikanci slave Dan zahvalnosti


U SAD se proslavlja tradicionalni praznik Dan zahvalnosti uz porodična okupljanja oko bogate trpeze, kao i kupovinu uz velike popuste.

U Sjedinjenim Državama danas se proslavlja Dan zahvalnosti – praznik na koji se provodi u krugu porodice, uz parade, američki fudbal i obilnu prazničnu trpezu, čiji je centralni element, naravno – ćurka. Dok je suština praznika izražavanje zahvalnosti za sve blagodeti koje se imaju u životu, njegov nezaobilazni prateći element postala je kupovina uz velike popuste. Dan zahvalnosti do nedavno je, uz Božić, bio dan kada su prodavnice u SAD zatvorene, ali se poslednjih godina tradicija znatno promenila, što mnogi Amerikanci smatraju narušavanjem porodičnih vrednosti zarad profita.

Po sunčanom, vetrovitom vremenu i temperaturi nešto ispod nule, čuvena parada robne kuće Mejsiz u Njujorku održana je uz sve tradicionalne elemente – orkestre, popularne izvođače i velike balone, uprkos strahovanjima da će upotreba 16 džinovskih balona biti zabranjena zbog prognoziranih jakih vetrova.

No i pre nego što je parada završena, a ćurke izvučene iz rerne… šoping je već počeo. Neke prodavnice su se otvorile već na Dan zahvalnosti, nudeći popuste koji se obično čuvaju za dan posle - takozvani “crni petak”.

“Prvo sam bila protiv toga, stvarno jesam, a onda sam pogledala cene koje će biti ovog vikenda i - ne mogu da propustim da uštedim 30 dolara”.

I sama robna kuća Mejsis otvorila je vrata na praznik – prvi put u proteklih 155 godina, sledeći stope drugih lanaca, uključujući Volmart.

Volmart tvrdi da će njegovi radnici dobiti povlastice i 50 odsto veću dnevnicu zato što žrtvuju deo praznika da bi radili. Međutim, druge prodavnice, kao što je ovaj Sirs u Plimutu u Masačusetsu, danas ipak ne rade.

“Nećemo da dozvolimo da korporacije i maloprodaja pregaze porodične vrednosti i oduzmu nam ovaj praznik”.

Porodične vrednosti su poštovane i tamo gde su Amerikanci daleko od svojih najdražih. U Avganistanu, vojnicima je priređena gozba za Dan zahvalnosti.

"Prijatelji i rođaci u južnoj Indijani, volim vas, nedostajete mi, pojedito puno ćurke za mene i vidimo se veoma brzo”, kaže Robert Giri, major američke vojske.

U međuvremenu, u Vašingtonu, predsednik Obama je u svom godišnjem obraćanju naciji za Dan zahvalnosti, izrazio posebnu zahvalnost ameirčkim vojnicima koji se nalaze na službi u inostranstvu, daleko od svojih porodica.

Dan ranije, Obama je sa suprugom Mišel i ćerkama Sašom i Malijom nastavio godišnju tradiciju volontiranja u jednoj od narodnih kuhinja u Vašingtonu, gde se služi hrana siromašnim porodicama. U okviru još jedne predsednike tradicije, takođe je pomilovao dve ćurke, zvane “Kokica” i “Karamela”. Obama je današnji dan sa porodicom proveo u Beloj kući, dok su raniji predsednici Dan zahvalnosti češće provodili u Kemp Dejvidu, predsedničkoj rezidenciji u državi Merilend.

Inače, jučerašnji dan bio je najprometniji dan u godini kada je reč o saobraćaju. Američka automobilska asocijacija procenjuje da je više od 43 miliona ljudi krenulo na put, ali su ih usporile zimske oluje. Drumovi su bili okovani snegom i ledom a na aerodromima je došlo do kašnjenja na hiljadama letova.
XS
SM
MD
LG