Linkovi

Samit APEK-a bez zvaničnog saopštenja, sve dublje podele između SAD i Kine


Svetski lideri na samitu APEK-a u Papui Novoj Gvineji

Samit svetskih lidera u Papui Novoj Gvineji okončan je u nedelju bez zajedničkog saopštenja, u svetlu sve dubljih podela između Kine i Sjedinjenih Država.

Učesnici samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u Port Moresbiju nisu uspeli da prevaziđu razlike u pogledu uloge Svetske trgovinske organizacije, saopštili su zvaničnici.

Predsedavajući samita, premijer Papue Nove Gvineje Piter O'Nil rekao je novinarima da je celi svet zabrinut zbog tenzija između Kine i Sjedinjenih Država i potvrdio da neće biti završnog saopštenja lidera.

Premijer Papue Nove Gvineje Piter O'Nil okružen obezbeđenjem posle samita
Premijer Papue Nove Gvineje Piter O'Nil okružen obezbeđenjem posle samita

To je prvi put da lideri nisu uspeli da usaglase zajedničko saopštenje tokom 29 godina održavanja samita država pacifičkog oboda, koje čine 60 odsto ukupne svetske ekonomije.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da su postojala neslaganja između nekoliko zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države. Prema nacrtima saopštenja, poslatim Asošijeted presu, Sjedinjene Države tražile su oštrije poruke protiv nepoštenih trgovinskih praksi za koje optužuju Kinu.

Peking je pak želio da se potvrdi protivljenje protekcionizmu i unilateralizmu, za koji optužuje Vašington.

“Nije veliko iznenađenje da postoje različite vizije određenih elemenata u vezi sa trgovinom što je sprečilo postizanje punog konsenzusa o zvaničnom saopštenju,” rekao je Trudo.

Duboke podele između Zapada i Kine

Dvodnevni samit obeležilo je sve veće rivalstvo Kine i Zapada u pogledu uticaja nad Južnim Pacifikom.

Potpredsednik SAD Majk Pens i kineski predsednik Ši Đinping takođe su razmenili kritike u govorima u subotu. Pens je rekao da poštuje Šija i Kinu, ali je drugu po veličini ekonomiju u svetu optužio za krađu intelektualne svojine i nepoštenu trgovinsku praksu.

Zajednička fotografija svetskih lidera, učesnika samita APEK-a
Zajednička fotografija svetskih lidera, učesnika samita APEK-a

Sjedinjene Države su ove godine uvele tarife na kineske proizvode u vrednosti od 250 milijardi dolara, dok je Kina uzvratila recipročnim merama.

Kineski predsednik je rekao da se svet suočava sa izborom između saradnje i sukoba, dok se širi protekcionizam i unilateralizam. Poručio je i da se pravila globalnih institucija uspostavljenih posle Drugog svetskog rata, kao što je Svetska trgovinska organizacija, ne bi trebalo da se prilagođavaju "sebičnim agendama".

Pens je rekao novinarima tokom vikenda da je imao "iskren" razgovor sa Šijem koji bi trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu G20, krajem meseca u Argentini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG