Linkovi

Pens: SAD neće pokleknuti u trgovinskom sukobu


Potpeedsednik Majk Pens govori tokom samita APEC-a u Port Morsbiju, Nova Gvineja, 17. novembra 2018.
Potpeedsednik Majk Pens govori tokom samita APEC-a u Port Morsbiju, Nova Gvineja, 17. novembra 2018.

Sjedinjene Države neće se povući u trgovinskom sukobu sa Kinom i možda će čak i udvostručiti svoje tarife, osim ako Peking ne ispuni zahteve SAD, rekao je potpredsednik SAD Majk Pens u subotu.

U snažno formulisanom govoru na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Papua Novoj Gvineji, Pens je bacio rukavicu u lice Kini po pitanju trgovine i bezbednosti u regionu.

"Preduzeli smo odlučujuće akcije u pogledu naše neuarvoteženosti sa Kinom", rekao je Pens. "Uveli smo tarife na 250 milijardi vrednu kinesku robu i i mogli bismo više nego da udvostručimo taj broj".

"Sjedinjene Države, međutim, neće promeniti svoj kurs, dok Kina ne promeni svoj način", dodao je.

Loša vest za svetsko finansijsko tržište

Jasno upozorenje verovatno neće biti dobrodošla vest na finansijskim tržištima, koja su se nadala otopljavanju u kinesko-američkom sporu i možda i nekoj vrsti sporazuma na sastanku G20 kasnije ovog meseca u Argentini.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji ne prisustvuje sastanku APEC-a, trebalo bi da se u Argentini sastane sa predsednikom Kine, Ši Đinpingom.

Pensovo upozorenje u subotu u kontrastu je sa izjavom Trampa u petak, koji je rekao da možda neće uvoditi nove tarife nakon što je Kina poslala Sjedinjenim Državama listu mera koje je spremna da preduzme kako bi se rešile trgovinske tenzije.

Tramp je uveo tarife na 250 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine, kako bi izdejstvovao ustupke po listi zahteva koji bi izmenili uslove trgovine između dve zemlje. Kina je odgovorila uvođenjem uvoznih tarifa na robu iz SAD.

Vašington zahteva da Peking unapredi pristup tržištu, kao i zaštitu intelektualne svojine za kompanije iz SAD, umanjenje industrijskih subvencija i sasecanje 375 milijardi dolara vrednog trgovinskog deficita.

Dobrodošlica za potpredsednika SAD Majka Pensa na Papua Novoj Fvineji, 17. novembra 2018.
Dobrodošlica za potpredsednika SAD Majka Pensa na Papua Novoj Fvineji, 17. novembra 2018.

Sa Pensove strane, međutim, nije bilo naznake spremnosti na kompromis.

"Kina je iskorišćavala Sjedinejne Države previše godina. Ti dani su prošli", rekao je on delegatima okupljenim na kruzeru uisdrenom u luci Port Morsbi Ferfaks.

On je takođe na nišan uzeo kineske teritorijalne pretenzije na Pacifiku i, posebno, Šiovu Inicijativu pojasa i puta sa ciljem proširenja kopnenih i pomorskih veza između Azije, Afrike i Evrope sa milijardama dolara u infrastrukturalnim investicijama.

"Mi ne nudimo izgradnju pojaseva, niti jednosmernih puteva", rekao je Pens.

Iako se nije direktno osvrnuo na kineske pretenzije po različitim spornim vodama u regionu, Pens je rekao da bi Sjedinjene Države mogle da pomognu u zaštiti pomorskog prava.

"Nastavićemo da letimo i plovimo gde god međunarodno pravo to dozvoljava i gde god naši interesi to zahtevaju. Uznemiravanje će samo ojačati našu odlučnost", rekao je.

Šijev govor

Samo nekoliko minuta ranije, Ši je govorio je dugo govorio o svojoj inicijativi i potrebi za slobodnom trgovinom širom regiona.

"To nije ekskluzivni klub zatvoren za nečlanice, niti je zamka, kao što su to neki ljudi shvatili", rekao je Ši o svom projektu.

Takođe je nazvao protekcionizam "kratkovidim pristupom" koji je "osuđen na propast".

"Istorija nam je pokazala da konfrontacija, bilo da je u Hladnom ratu, vrućem ratu ili trgovinskom ratu, neće proizvesti pobednike"; rekao je Ši.

XS
SM
MD
LG