Linkovi

"Međunarodni krivični sud je mrtav za nas"


Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton govori u Vašingtonu, 10. septembar 2018.
Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton govori u Vašingtonu, 10. septembar 2018.

Američka administracija zaprijetila je sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu ako sprovede istragu optužbi da su američka vojska i obavještajci počinili ratne zločine u Avganistanu. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton je u obraćanju konzervativnoj organizaciji „Federalističko društvo“ u Vašingtonu poručio da Sjedinjene Države neće sarađivati sa sudom u Hagu koji, kako je ocijenio, nema jurisdikciju nad američkim državljanima ili drugim nacijama koje nisu potpisale ugovor o njegovom osnivanju.

Bijela kuća zauzela je oštar stav prema Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu (MKS). U prvom velikom govoru od preuzimanja položaja savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton je zaprijetio uvođenjem sankcija sudijama i tužiocima, ako pokušaju da krivično gone Amerikance zbog poteza u Avganistanu.

„Uoči obilježavanja godišnjice napada 11. septembra, želim da uputim jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika. Sjedinjene Države upotrijebiće sva neophodna sredstva da zaštite naše državljane i saveznike od nepravednog krivičnog gonjenja pred ovim nelegitimnim sudom."

Tužiteljka suda u Hagu Fatu Bensuda prošle godine je zatražila sudsko ovlašćenje da istraži optužbe o zločinima koje su navodno počinili pripadnici američke vojske i Centralne obavještajne agencije.

Optužbe za ratne zločine zasnovane su na izveštajima o tajnim pritvorima u Avganistanu i na terirorijama drugih zemalja koje su potpisnice ugovora o osnivanju MKS-a.

Bolton je najavio da bi Sjedinjene Države, u slučaju da MKS pokrene istragu, zabranile sudijama i tužiocima da uđu u SAD, zamrzle bi im imovinu u američkim finansijskim institucijama ili čak pokušale da ih krivično gone pred američkim sudovima. Bolton je ocijenio da sud ugrožava "ustavna prava Amerikanaca" i američki suverenitet.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda
Sudije Međunarodnog krivičnog suda

"Nećemo sarađivati sa Međunarodnim krivičnim sudom, nećemo mu pružati nikakvu pomoć, niti ćemo mu se pridružiti. Pustićemo da sud sam odumre. Što se nas tiče, sud je već mrtav.“

Uz sankcije, Sjedinjene Države mogle bi i da pregovarajo o više obavezujućim, bilateralnim sporazumima kojima bi se drugim zemljama zabranjivalo da izručuju Amerikance sudu u Hagu.

"Ramotrićemo preduzimanje koraka u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da ograničimo široka ovlašćenja suda, između ostalog i da osiguramo da nema jurisdikciju nad Amerikancima i državljanima naših saveznika koji nisu ratifikovali Rimski statut", naglasio je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost, inače dugogodišnji protivnik Međunarodnog krivičnog suda.

Međunarodni krivični sud ima mandat da krivično goni odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Bivši predsjednik Bil Klinton potpisao je Rimski statut koji je stupio na snagu 2002. godine, ali je njegov nasljednik Džordž Buš to odbacio, navodeći da bi Amerikanci mogli da budu krivično gonjeni iz političkih razloga.

Vašington zatvara palestinsku kancelariju

Bolton je najavio i zatvaranje kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije u Vašingtonu, nakon što su palestinski zvaničnici zatražili istragu Izraela u Hagu, zbog navodnih kršenja ljudskih prava protekle četiri godine.

Riječ je o najnovijem potezu Trampove administracije koji će izazvati oštre reakcije Palestinaca. Vašington im je već ukinuo stotine miliona dolara pomoći, i premjestio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat naveo je u saopštenju da prava palestinskog naroda nisu na prodaju i da "Palestinci neće podleći američkim prijetnjama i maltretiranju".

"U skladu sa tim i dalje ćemo tražiti od Međunarodnog krivičnog suda da odmah započne istragu izraelskih zločina", istakao je Erekat.

Stejt department je u međuvremenu saopštio da je naložio zatvaranje palestinske kancelarije zato što, prema mišljenju Trampove administracije, palestinske vlasti nisu preduzele korake da započnu direktne i sadržajne pregovore sa Izraelom.

XS
SM
MD
LG