Linkovi

Tramp i Netanjahu: Bez podrške rešenju o dve države


Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Beloj kući, 15. februar 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare u Beloj kući, 15. februar 2017.

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je u srijedu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da obuzda izgradnju naselja, ali i izbjegao da pruži eksplicitnu podršku rešenju izraelsko-plaestinskog sukoba koje predviđa postojanje dvije države, što već dugo vrijeme predstavlja osnovu američke bliskoistočne politike.

Američki i izraelski lider sastali su se u Vašingtonu prvi put od Trampove pobjede na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, koja je održana ubrzo po dolasku Benjamina Netanjahua u Bijelu kuću, a uoči bilateralnog sastanka u Ovalnoj kancelariji, predsjednik Tramp poručio je da će raditi na mirovnom dogovoru Izraela i Palestinaca, ali i poručio da će za to biti potrebno da obje strane pristanu na compromise – Izrael da bude fleksibilniji, a Palestinci, kako je naveo, da prestanu da uče mlade da mrze Izrael.

"Sjedinjene Države će ohrabriti mir i zaista izuzetan mirovni dogovor. Radićemo na tome veoma marljivo. Ali same strane moraju direktno da pregovaraju o takvom sporazumu", rekao je američki predsednik.

Međutim, Tramp nije ponudio nova rešenja za ponovno pokretanje mirovnog procesa ili postizanje dogovora. Izraelskom premijeru je ipak direktno poručio da ograniči širenje jevrejskih naselja,.

“Volio bih da se na kratko uzdržite od naselja, Pronaći ćemo neko rešenje, ali bih volio da se postigne sporazum", rekao je Tramp.

Netanjahu se nije obavezao da će smanjiti izgradnju naselja, ističući da to pitanje ne predstavlja “srž sukoba”.

Američki predsednik i izraelski premijer sa suprugama ispred Bele kuće, 15. februar 2017.
Američki predsednik i izraelski premijer sa suprugama ispred Bele kuće, 15. februar 2017.

Razgovori i o ideji o stvaranju države Palestine

Današnjim sastankom dominirala je i budućnost rešenja o dvije države – ideja o nezavisnoj Palestini, koja bi mirno koegzistirala uz Izrael, što je dugo bila osnova američke politike na Bliskom istoku.

Visoki zvaničnik Bijele kuće juče je nagovijestio moguću izmjenu tog stava, izjavom da za postizanje mira možda i nije neophodno postojanje palestinske države, te da novi predsjednik neće pokušavati da “diktira situaciju”.

Tramp danas nije razjasnio tu poziciju. Na pitanje novinara o tome da li podržava rešenje koje predviđa postojanje dvije države, rekao je da bi mogao da poštuje što god dvije strane odluče.

"Razmatram rešenje o dvije i o jednoj državi i sviđa mi se ono koje se sviđa objema stranama. Mogu da živim sa bilo kojim. Jedno vrijeme sam mislio da bi rešenje o dvije države moglo da bude lakše, ali iskreno, ako su Bibi i Palestinci i Izrael srećni, ja sam srećan sa bilo kojim koje im se najviše sviđa", istakao je predsednik SAD.

Komentarišući isto pitanje, izraelski premijer je rekao da želi da se usredsredi na “suštinu”, a ne kako će se nešto “nazivati”.

"Dva su preduslova za mir. Prvo, Palestinci moraju da priznaju jevrejsku državu. Drugo, u bilo kojem mirovnom sporazumu, Izrael mora da zadrži bezbjednosnu kontrolu nad cjelokupnim područjem zapadno od rijeke Jordan", poručio je Netanjahu.

Palestinci su upozorili da bi uskraćivanje američke podrške nezavisnoj palestinskoj državi uništilo šanse za mir i podrilo američke interese, poziciju i kredibilitet u međunarodnoj zajednici.

Netanjahu: Moguće je preokrenuti radikalni islam

Netanjahu je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući takođe pozvao američkog predsjednika da “iskoriste ovaj trenutak da pronađu nove puteve za postizanje mira na Bliskom istoku”. Naglasio je i da vjeruje da je sa Trampom na čelu SAD moguće, kako se izrazio”, preokrenuti “nadolezaću plimu radikalnog islama”.

Za izraelskog premijera, protiv kojeg se vodi istraga u Izraelu zbog navodne zloupotrebe položaja, razgovori sa Trampom bili su prilika da obnovi odnose sa američkom administracijom posle veoma lošeg odnosa sa bivšim predsjednikom Barakom Obamom.

XS
SM
MD
LG