Linkovi

Tramp i Klinton o nacionalnoj bezbednosti


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp sa penzionisanim generalom- pukovnikom Majklom Flinom na skupu u Virdžiniji
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp sa penzionisanim generalom- pukovnikom Majklom Flinom na skupu u Virdžiniji

Dok nove ankete pokazuju da je trka za Belu kuću sve neizvesnija, demokrata Hilari Klinton i republikanac Donald Tramp pojačavaju napade jedno na drugo i koncentrišu svoje predizborne aktivnosti na još neopredeljene države.

Nacionalna bezbednost je tema koja sada dominira u predizbornoj kampanji. U Filadelfiji, Donald Tramp je izneo plan da se okončaju veliki budžetski rezovi za vojsku – mere štednje poznate kao “sekvestar” – koje su stupile na snagu 2013.

“Čim preuzmem dužnost tražiću od Kongresa da u potpunosti eliminiše sekvestar u odbrani i predaću novi budžet da se obnovi naša vojska koja je tako osiromašena. Obnovićemo našu vojsku”.

Tramp je juče izjavio da će, ukoliko bude izabran, njegovi generali odmah dobiti ključni zadatak.

“Imaće 30 dana da predaju u Ovalnu kancelariju plan da se brzo i efikasno porazi Islamska država. Nemamo izbora”.

Hilari Klinton govori na Univerzitetu Južne Floride u Tampi
Hilari Klinton govori na Univerzitetu Južne Floride u Tampi

​Hilari Klinton je iskoristila to pitanje da bi kritikovala svog rivala.

“On kaže da ima tajni plan da porazi ISIS, ali tajna je da on – nema plan”.

Trampov izborni štab objavio je listu sa imenima 88 generala koji podržavaju republikanskog kandidata. Hilari Klinton tome nije pridala veliki značaj.

“Mislim da smo mi stigli do 89, ali ko još broji”.

Hilarin izborni štab medjutim itekako broji i objavio je sopstveni spisak sa imenima 95 generala, koji su podržali nju.

Ona je dobila i podršku na sasvim neočekivanoj strani. U Teksasu, tradicionalno konzervativni Dalas Morning News podržao je Klinton – što je prvi put od Drugog svetskog rata da je taj list pozvao svoje čitaoce da glasaju za demokratu. “Postoji samo jedan ozbiljni kandidat na glasačkom listiću u novembru. Preporučujemo Hilari Klinton” – navodi se u današnjem uvodniku.

XS
SM
MD
LG