Linkovi

Analitičari razmatraju izraelske bezbednosne propuste uoči Hamasovog napada


Izraelski vojnici u Sderotu, 7. oktobra 2023.
Izraelski vojnici u Sderotu, 7. oktobra 2023.

Analitičari ukazuju da su obaveštajni i vojni aparat Izraela imali brojne bezbednosne propuste uoči Hamasovog napada na zemlju kakav nije viđen tokom decenija sukoba.

Endrju Ingland, urednik londonskog Fajnenšel tajmsa za Bliski istok, izrazio je iznenađenje što su ekstremisti iz Hamasa, koje podržava Iran, uspeli da pokrenu koordinisane napade iz Gaze, uprkos izraelskim ogradama i kontrolnim punktovima. I Sjedinjene Države i Evropska unija označavaju Hamas za terorističku organizaciju.

"Hamasova smrtonosna, pažljivo planirana i višeslojna operacija je bila realizacija najstrašnije noćne more Izrealaca - da se civili nađu na liniji fronta a njihove kuće postanu ratne zone u produženom konfliktu", piše Ingland. On dodaje da to "nagoveštava ogromni obaveštajni neuspeh koji je izazvao šok i strah širom izraelskog društva."

Nejtan Saks, direktor Centra za bliskoistočnu politiku na vašingtonskom institutu Brukings, rekao je publici na jednom onlajn skupu ove nedelje da "duboka kriza poverenja u izraelsku državu i vojsku" sada postoji među traumatizovanim stanovništvom Izraela.

Saks, kao i drugi, očekuje snažan izraelski odgovor Hamasu, i države i vojske.

Postoji spremnost, čak i zahtev u Izraelu, da druga strana plati cenu, zahtevi kakvi ranije nisu postojali", kaže Saks. "Biće to strašno vreme u Pojasu Gaze. Skoro sam siguran da će izraelska vojska ući sa kopnenim trupama. Pozivi u Izraelu da se sruši Hamas su sada glasni, ne znam da li će prevagnuti ali ne bih to isključio."

Drugi posmatrači kažu da je Izrael koncentrisao vojsku u Zapadnoj obali i severnijim delovima u očekivanju rasplamsavanja nasilja u tim delovima, umesto blizu južne granice sa Gazom. Oni ukazuju na inicijativu aktuelne ultradesničarske izraelske vlade da se reformiše vrhovni sud, što je izazvalo višemesečne snažne proteste građana, uključujući i vojne rezerviste, što je možda Hamas takođe doživeo kao slabost.

“Hamas mora da plati za svoja zverstva", piše Petrik Lejn iz magazina Ekonomist. “Ali je takođe jasno da je dugogodišnja politika Benjamina Netanjahua da ignoriše palestinske aspiracije prema suverenitetu sada doživela kolaps".

Dok je Izrael poznat po najsavremenijim odbrambenim sistemima među kojima je Čelična kupola - sistem presretanja raketa i dronova, bivši oficir CIA-e za Bliski istok Bob Ber rekao je za CNN da ni SAD ni Izrael nemaju dobre obaveštajne podatke o Hamasu i njegovim planovima.

Oni nisu na mobilnim telefonima. Nema meta podataka o tim ljudima. To je postala veoma disciplinovana organizacija", kaže Ber. "Izraelci nemaju dobre izvore na terenu u Gazi. U protivnom bi saznali za ovo. To je u velikoj meri crna rupa za Izraelce. A rešenje da se jednostavno bombarduje Gaza značilo bi rizik od izbijanja regionalnog rata."

Artillery Fired From Lebanon at Israel Raises Concerns About Second Front
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Raketni napad iz Libana u severni Izrael u noći između utorka i srede izazvao je strahovanja da preti još veća opasnost.

Nejtan Saks iz instituta Brukings kaže da je jedan od najznačajnijih faktora u razmatranju politike da se se osigura da se libanski Hezbolah, koga podržava Iran, ne uključi u konflikt.

“Hezbolah je daleko jači od Hamasa, a izraelski odgovor u Libanu bi, bojim se, bio apsolutno razoran za zemlju koju još potresa ogromna domaća kriza. Ako Hezbolah odluči da se uključi u sukob, ne verujem da će Iran to učiniti", dodaje Saks. "Videćemo ogormna razaranja na severu, upravo zato što se Izrael oseća da je sateran u ćošak."

Karim Emil Bitar iz ženevskog Centra za sigurnosnu politiku rekao je za France24 da, dok je Hamas mogao da samostalno isplanira ovaj napad, čini se da je Iran pružio podršku - što je tvrdnja koju Teheran odbacuje.

“Mislim da je Iran sve nervozniji zbog saudijsko-izraelskog približavanja", kaže Bitar, što bi moglo da objasni "ovu prekretnicu u izraelsko-palestinskom sukobu".

XS
SM
MD
LG