Linkovi

Reakcije na izbor Tilersona - od pohvala do zabrinutosti


Reakcije na izbor izvršnog direktora kompanije Ekson Mobil Reksa Tilersona su mešovite. Dok ga neki hvale, drugi izražavaju zabrinutost povodom Tilersonovih dubokih veza sa Rusijom.

Novoizabrani predsednik je u saopštenju okarakterisao direktora kompanije Reksa Tilersona kao “izvanredan izbor” za državnog sekretara na osnovu njegove odlučnosti, sveobuhvatnog iskustva i dubokog razumevanja geopolitike.”

On ima izvanredno rukovodeće iskustvo i mislim da će to biti od koristi… ali nema iskustva sa politikom”, kaže Barbara Bodin sa Univerziteta Džordžtaun.

Medju prvim medjunarodnim ličnostima koje su pohvalile Trampov izbor je bio Mohamed Barkindo, lider OPEK-a, koji je ocenio da je Tilerson “više nego kvalifikovan”.

“Postoji vrlo tanka linija izmedju nafte, geopolitike i diplomatije.”

Kandidat će možda morati to da dokaže kada se suoči sa američkim senatorima na pretresu za potvrdu nominacije.

“I republikanci i demokrate postavljaju pitanja o Tilersonovom potencijalnom konfliktu interesa, kad se uzmu u obzir njegovo dugoročno i blisko prijateljstvo sa Vladimirom Putinom i Rusijom, kao i njegove sposobnosti da balansira zahteve diplomatskog položaja i borbe za američke interese sa njegovim dugim iskustvom na čelu naftne i gasne kompanije koja ima veoma različite interese i prioritete”, naveo je demokratski senator iz Delavera Kris Kuns.

Tilerson je bio kritičar američkih sankcija prema Rusiji, koje su nanele štetu poslovanju Ekson Mobila.

Očekujemo da kandidat, gospodin Tilerson, zapravo ublaži sankcije Rusiji”, istile Džejms Goldgajer sa Američkog univerziteta.

Rusija je navodno pokušala da se meša u nedavne američke predsedničke izbore na kojima je Tramp odneo pobedu. Zakonodavci i drugi takodje su zabrinuti povodom vojnih aktivnosti Moskve u Ukrajini i Siriji.

“Bilo kakvo otopljavanje odnosa sa Rusijom koje bi ljudi shvatili kao da je zasnovano na interesu dovešće do problema za Sjedinjene Države i njihovu diplomatske aktivnosti”, smatra Goldgajer.

U Stejt departmentu vlada zabrinutost kad god dodje do promene rukovodstva, ali veterani medju diplomatama ne predvidjaju veliki egzodus osoblja.

“Oni se jednostavno nadaju da će ih novi državni sekretar videti kao profesionalce, koristiti ih kao profesionalce i upotrebiti njihovu ekspertizu. Stoga niko ne planira da napusti brod”, ocenjuje Barbara Bodin.

Odlazeći državni sekretar Džon Keri je čestitao Tilersonu na nominaciji i obećao svu moguću podršku Stejt departmenta u cilju neometanog prenosa vlasti.

XS
SM
MD
LG