Linkovi

Tramp: Tužioci će se mešati u izbore za Kongres


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp ustvrdio je u utorak na Tviteru da će se tužioci, koji istražuju veze njegove kampanje sa Rusijom, mešati u izbore za Kongres u novembru.

Tramp nije pojasnio kako će se pravni tim specijalnog tužioca Roberta Malera mešati u glasanje za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i trećinu od 100 mesta u Senatu. Američki lider je prošle nedelje sugerisao da bi zbog jednogodišnje Malerove istrage glasači mogli da se okrenu protiv kandidata koje on podržava i da bi mogla da bude bude naneta šteta Republikanskoj stranci.

Tramp je u nizu tvitova ignorisao prošlonedeljni zaključak svog novog državnog sekretara Majka Pompea da američki zvaničnici očekuju da će se Rusija mešati u izbore za Kongres, kao što je to bio slučaj sa predsedničkim izborima 2016. godine.

S obzirom na to da je predizborna kampanja u mnogim saveznim državama u ranoj fazi, Pompeo je rekao da predstoji mnogo posla na suprostavljanju ruskom uticaju. Takođe je najavio da će Trampova administracija preduzeti “odgovarajuće kontramere” protiv mešanja Rusije.

Tramp je u jednom tvitu ponovo ustvrdio da se u Malerovom timu nalazi “13 besnih demokrata”, iako je Maler registrovani republikanac, dok ga je republikanski predsednik Džordž Buš mlađi postavio na mesto direktora FBI-aja.

"Reč je o nameštenom lovu na veštice”, poručio je Tramp i ponovo se zapitao zašto se ne istražuje njegov protivkandidat na izborima Hilari Klinton.

Specijalni tužilac pregovara sa Trampovim advokatima o tome da li će predsednik odgovarati na pitanja tužioca o vezama svoje kampanje sa Rusijom i o tome da li je ometao pravdu kada je prošle godine otpustio tadašnjeg direktora FBI-aja Džejmsa Komija koji je pre Malera predvodio istragu Rusije.

XS
SM
MD
LG