Linkovi

Tramp bi ipak obavestio FBI ako bi mu strana vlada ponudila informacije


Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp rekao je u petak da bi "naravno" obavestio FBI-aj ili sekretara za pravosuđe, ako bi mu strana sila ponudila negativne informacije o protivniku. Tramp je u intervjuu za televiziju Foks ( jutarnji program "Foks i prijatelji") rekao da bi razmotrio informacije da bi utvrdio da li su pogrešne ili ne, a "zatim ih predao FBI-aju ili obavestio sekretara za pravosuđe ili nešto slično". Trampa su oštro kritikovali i demokrate i republikanci nakon što je u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si (Džordžu Stefanopulosu) rekao da nema ništa loše u tome da dobije informacije o političkim protivnicima, čak ako mu to nudi strana država. Tramp je rekao, da bi prihvatio takvu ponudu, što kritičari vide kao otvoren poziv stranim vladama da se mešaju u američki demokratski sistem u momentu kada se u mnogim državnim telima traži način da se spreči ponovno mešanje Rusije u predsedničke izbore, kao 2016. godine.

Liderka demokrata u Predstavnčkom domu Nensi Pelosi rekla je da Tramp ponovo pokazuje da ne razlikuje šta treba, a šta ne.

“Cela zemlja treba da bude užasnuta time što je predsednik rekao, totalno užasnuta. Ali on je navikao da daje užasne izjave. Međutim ova je toliko nemoralna da čak ni njemu to nije jasno.”

Predsednikovi stavovi su takvi da čak ni neki republikanci, među kojima je i republikanski lider u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, ne znaju kako da ih brane.

“Predsednik se već suprotstavljao stranom uticaju, tako da ne vidim da bi ikada dozvolio bilo kojoj stranoj zemlji da se meša u naše izbore.“

Senator Mit Romni iz Jute, republikanac koji je dvaput ulazio u predsedničku trku, nije ni pokušao da ga brani.

“To je verovatno već ilegalno, a ako nije, treba da se pobrinemo da bude. Dopuštanje stranim vladama da pokušaju da utiču na naše izbore je nešto što mi ne smemo da dozvolimo i protivi se duhu naše demokratije”.

Članovi Kongresa su jednoglasno osudili mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016, a mnogo pokušavaju da takve pokušaje spreče zakonima. Na put im je stao lider većine u Senatu Mič Mekonel, odani pristalica Trampa. Lider manjine demokrata u Senatu Čak Šumer ponovo je otvorio temu.

“Imamo mnogo predloga zakona o sigurnosti glasanja, koje su prihvatile obe stranke, koji trule u Senatu, Imamo čak i predlog visokog predstavnika Odbora za obaveštajne poslove po kome bi pravna obaveza bila da se prijavi ako strana sila nudi pomoć u kampanji. Vrlo je jednostavno: neko iz inostranstva ponudi pomoć u kampanji, vi to prijavite FBI-ju".

Analitičari smatraju da će takvi predlozi nastaviti da trunu, jer Tramp ima čvrstu podršku u republikanskom biračkom telu. Svaki republikanac koji se javno suprotstavi Trampu, rizikovao bi sopstveni reizbor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG