Linkovi

Tramp i formalno kandidat, stranačko jedinstvo - prioriet


Donal Tramp obratio se nakon službene nominacije pouetm video linka iz Njujorka
Donal Tramp obratio se nakon službene nominacije pouetm video linka iz Njujorka

Donald Tramp je u utorak i zvanično nominovan za kandidata Republikanske stranke. Večeras u Klivlendu, znameniti republikanci nastaviće da žestoko napadaju njegovog oponenta, Hilari Klinton nastojeći da Trampa prikažu kao najbolju moguću opciju za novog šefa države.

Po tradiciji, trećeg dana konvencije, čućemo govor i govor kandidata za potpredsjednika, guvernera Indijane, Majka Pensa koga je Tramp tek prošle sedmice odabrao kao potencijalno drugog čovjeka države.

Među najzvučnijim imenima onih koji će za govornicom u Kviken Lounz Areni iznositi argumente za Trampov prvi mandate u Bijeloj kući biće i bivši predsjedavajući Kongresa Njut Gingrič, koji je bio u najužem krugu kandidata za potpredsjednika. Takođe, čućemo i neke od Trampovih protivnika sa primarnih izbora – guvernera Viskonsina Skota Vokera, te senatore Marka Rubija i Teda Kruza.

Formalno, tema trećeg dana je spoljna politika sažeta u moto: "Učinimo Ameriku prvom ponovo".

Formalno nominovan

Donalda Trampa juče su tradicionalnim javnim glasanjem delegacije američkih država i teritorija i zvanično nominovale za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Magičnu cifru od 1.237 glasova, koja je do prije nekoliko mjeseci djelovala gotovo nestvarno, Tramp je dobio nakon glasanja delegata njegove, savezne države Njujork.

“Ostvarili smo istorijski rezultat i njaveći broj glasova u istoriji stranke. Ovo je pokret I moramo ići do kraja”, poručio je delegatima Donald Tramp obraćajući se, opet mimo tradicije, putem video linka iz Njujorka.

Da bi stigli do kraja, i izabrali Trampa na funkciju u Bijeloj kući, Republikanci će morati ozbiljno da porade na unutarstračkom jedinstvu, čije prilično vidljivo odustvo i ovdje tokom konvencije u Klivlendu, ne doprinosi energiji i entuzijazmu koji su neophodni da se stigne do cilja.

“Hajde da ujedinimo stranku jer jedinstvo znači sve”, poručio je sinoć okupljenima predsjedavajući Kongresa, Pol Rajan.

Druga noć napada na “ujediniteljku”

Sudeći prema onome što se moglo čuti u prvom poluvremenu konvencije, glavni katalizator stranačkog ujedinjenja republikanaca jeste i biće Hilari Klinton, koju republikanski lideri vide kao kandidata kontinuiteta, a usput joj prijete zatvorskom kaznom i nazivaju lažovom koji ugrožava nacionalnu bezbjednost zemlje.

"U vrijeme kad obje partije žele promjenu smjera (državne politike) i raskid sa sistemom koji ne funkcioniše, demokratski establishment nam nudi još jedan mandat Baraka Obame, koji će sprovesti još jedan Klinton”, kazao je predsjedavajući Kongresa, Pol Rajan, u više navrata apelujući na stranačko jedinstvo ali vidljivo ne spomenjući Donalda Trampa.

I ostali govornici, među njima i dvojica Trampovih suparnika sa primarnih izbora, Ben Karson i Kris Kristi, te lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel takođe su žestoko kritikovali upravo Hilari Klinton.

“Ako se pitate kako bi izgledale naredne četiri godine pod Hilari Klinton – imaćete opet sve Obamine promašaje, ali sa manje šarma i više laži”, kazao je Kristi.

Visoke ocjene za nastup Trampove djece

Ponajviše aplauza u arena pobrala su djeca Donalda Trampa, Donald Junior i 22-godišnja Tifani, koja se rijetko pojavljivala na očevim političkim skupovima.

“Donald Tramp nikada ne ostavlja posao nedovršenim”, kazala je burno pozdravljena Trampova kćerka sa Marlom Mejpls: ““Nikad ne dozvolite da vas promašaji ometu – to je u biti formula Donalda Trampa”.

Trampov najstariji sin, Donald Junior, bio je po mnogim analitičarima koji prate konvenciju jedna od zvijezda večeri. Fokusirao se na očevo poslovno iskustvu iz lične perspektive rekavši kako je za Donalda Trampa nema nemogućeg.

“Moramo izabrati čovjeka koji je dokazao da je u stanju da učini i ono što izgleda nemoguće”, rekao je Donald Junior, inače sin Ivane Tramp: ”Njegova beskompromisna predanost će ga učiniti narednim predsjednikom SAD. A ja znam da kad moj otac kaže da će da popravi zemlju, on to misli i to će i učiniti"

Dobar nastup članova Trampove porodice skrenuo je donekle pažnju sa optužbi na račun supruge, Melanije Tramp, da je dio svog govora u ponedjeljak uveče “pozajmila” doslovce od Prve dame SAD, Mišel Obame.

Trampova kampanja odbacila je te optužbe i tvrdi da Melanijin govor nije plagijat.

XS
SM
MD
LG