Linkovi

Tragedija na Sinaju, srušio se ruski avion


Kola hitne pomoći sa posmrtnim ostacima žrtava nesreće ruskog aviona na Sinajskom poluostvu, u koloni na vojnom aerodromu u blizini Sueckog kanala
Kola hitne pomoći sa posmrtnim ostacima žrtava nesreće ruskog aviona na Sinajskom poluostvu, u koloni na vojnom aerodromu u blizini Sueckog kanala

Erbas A321 nestao sa radara manje od pola sata posle poletanja iz Šarlm-el-Šeika, stradalo svih 224 putnika i članova posade, od kojih se ogromna većina vraćala sa letovanja kući u Sankt Peterburg...

Ruski putnički avion sa 224 putnika i članova posade srušio se u planinskom regionu egipatskog poluostrva Sinaj, a zvaničnici su saopštili da nema preživelih.

Avion tipa Erbas A321 ruske privatne aviokompanije "Kogalimavija" poznate i kao "Kolavija" nestao je sa radara manje od pola sata pošto je jutros uzleteo iz poznatog letovališta Šarm-el-Šeik na Crvenom moru.

Gotovo svi putnici bili su ruski turisti, koji su se vraćali svojim kućama u Sankt Peterburgu.

Prema za sada još nepotvrđenim izvorima, pilot je prijavio probleme i zatražio infromaciju o najbližem mestu za prinudno sletanje, pre nego što su kontrolori leta izgubili kontakt s njim. Egipatske vlasti saopštile su da avion, koji je pre rušenja bio na visini iznad 9.000 metara, nije oboren i da se nadaju da će crne kutije objasniti šta se dogodilo.

Iako uzrok nesreće nije utvrđen, egipatska ekstremistička grupa koja je povezana sa Islamskom državom preuzela je odgovornost za obaranje aviona, ali nije ponudila dokaze za to, dok je ruski ministar saobraćaja te tvdnje terorista odbacio, jer je malo verovatno da bi ekstremisti na Sinajskom poluostrvu mogli da imaju raketu sposobnu da pogodi avion koji leti tako visoko.

U avionu je bilo 17 dece, 200 odraslih putnika i 7 članova posade. Od ukupno 217 putnika samo troje su bili ukrajinski državljani, svi ostali su imali ruski pasoš.

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je nedelju 1. novembar danom žalosti za žrtvama nesreće.

XS
SM
MD
LG