Linkovi

Da li smo bliže rešenju misterije leta MH370?


Međunarodni istražitelji pristižu na malo ostrvo u Indijskom okeanu kako bi utvrdili da li je deo olupine aviona pronađen na plaži, deo malezijskog Boinga 777, koji je nestao prošlog marta na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu.

Ukoliko se ustanovi da jeste, taj deo aviona pronađen na ostrvu Reunion mogao bi da pomogne da se najzad reši misterija nestanka aviona sa 239 ljudi članova posade.

Deo olupine aviona, prekriven školjkama i drugim podvodnim životinjama i biljkama, možda je deo aviona Malezije erlajns koji je nestao pre 17 meseci na letu MH370. Ostatak aviona pronađen je u sredu na Reunionu, francuskoj teritoriji u zapadnom delu Indijskog okeana.

Stručnjaci za aeronautiku proučavaju fotografije i već imaju neke ideje.

“Moj tim i ja smo pregledali stotine i hiljade fotografija. Hteli smo da utvrdimo kojem bi avionu mogao da pripada taj deo i pronašli smo samo jedan model sa kojim se slaže – to je deo krila Boinga 777. Ne samo da se slaže po obliku već su i spojevi isti, kao i rupe, koje su vrlo specifične za takve delove aviona”, kaže stručnjak za bezbednost u avijaciji u Francuskoj, Zabije Titelman.

Oni takođe navode da su struje u okeanu mogle da donesu deo aviona u tu oblast Indijskog okeana.

“To što smo pronašli deo olupine na ostrvu Reunion u potpunosti je u skladu sa kretanjem struja u južnom Indijskom okeanu, što znači da bi mogao da bude iz oblasti čije se morsko dno trenutno pretražuje”, kaže Čartia Patijarači iz Instituta za okeane Univerziteta zapade Australije.

Naučnici kažu da bi još delova aviona moglo da se pojavi na obalama u toj oblasti. Ukoliko se pokaže da je to zaista deo nestalog aviona, stručnjaci kažu da bi mogli da utvrde razlog njegovog pada.

“Moći ćemo da vidimo da li postoji nešto poput mrlje od eksplozije, bilo šta što bi nam moglo ukazati na to zašto se avion srušio”, ističe Stiv Ganjard, bivši ameirčki pilot i zamenik pomoćnika državnog sekretara.

Rešenje ove misterije takođe bi moglo da pruži odgovore i olakšanje porodicama putnika i članova posade.

XS
SM
MD
LG