Linkovi

Topljeni metal za efikasnije solarne generatore


Istraživači sa Instituta za tehnologiju Džordžije na energetskom samitu u Vašingtonu predstavili novi dizajn u kojem se umesto topljene soli za pretvaranje sunčeve energije u paru, koja pokreće generatore za proizvodnju struje, koristi topljeni kalaj...

Elektrane na koncentrisanu sunčevu energiju koriste specijalnu, topljenu so kako bi sunčevu toplotu pretvorile u paru koja pokreće generatore za proizvodnju struje. Istraživači sa Instituta za tehnologiju Džordžije navode da bi korišćenje topljenog metala umesto soli moglo da poveća efikasnost tih generatora. Taj inovativni dizajn je prikazan na nedavnom energetskom samitu u Vašingtonu.

Dok voda cirkuliše kroz maketu elektrane na koncentrisanu sunčevu energiju, u pravoj elektrani se koristi topljena so. Međutim čovek iza ovog radikalnog, novog dizajna tvrdi da bi kalaj mogao dramatično da pospeši čitav ovaj proces.

“Ono što je čini boljom od vrhunske tehnologije jeste to što podizanjem temperature, koristimo efikasniju tehnologiju što znači da dobijamo više struje iz oblasti iste veličine”, kaže Asegan Henri, iz instituta za tehnologiju Džordžije.

Topljeni kalaj može više da se zagreje od topljene soli, ali ne može lako da prolazi kroz metalne cevi. Henri je eksperimentisao u svojoj laboratoriji i otkrio da on međutim lagano teče kroz cevi i ventile napravljene od grafita

“Može da se napravi pomoću mašina što nam omogućava da izradimo komplikovane delove koji mogu da se buše, tako da možete da koristite mehaničke spojeve na koje ste navikli”, dodaje Henri, koji je za svoj dizajn koristio keramiku koja može da izdrži visoke temperature, ne rđa i ne izaziva reakciju u dodiru sa kalajem.

Uz dobru izolaciju, kalaj može da ostane tečan čak tokom cele noći. Do sada su testirani svi najvažniji delovi.

“Možemo da pumpamo tečni metal, da ga kontrolišemo i da sastavimo ove dve cevi iz kojih neće biti isticanja”.

Imajući u vidu veličinu neophodne oblasti sa ogledalima za specijalnu so, Henri očeku da će korišćenje topljenog kalaja smanjiti sveukupne troškove izgradnje elektrane na koncentrisanu solarnu energiju za čak 30 odsto.

XS
SM
MD
LG