Linkovi

Solarna energija uskoro jeftinija od konvencionalne?


Osim što je tehnologija omogućila da solarni paneli postanu efikasniji i jeftiniji – rast cena struje u nekim saveznim državama je razlog da solarni paneli postanu ekonomična alternativa konvencionalnim izvorima energije.

Solarna energija je decenijama bio skup, nekada čak i nepraktičan izvor energije, ali stručnjaci navode da se to menja. Ipak, postavlja se pitanje, da li solarna energija zaista može da se takmiči sa električnom?

On je čekao deset godina pre nego što se prebacio na solarnu energiju, ali lekar u penziji iz Vašingtona ne žali. Džon Demarto kaže da 85 odsto manje zavisi o električnim kompanijama, čime kao da je spasio preko 200 stabala.

“Zapravo u poslednja dva meseca, dakle u aprilu i maju 2014. koristili smo našu električnu energiju, ne struju”, kaže Demarto.

Na Demartoovom krovu je instalirano 39 foto-voltnih panela, koji proizvode tri puta više energije nego što on može da potroši, pa čak i kada koristi rashladne uređaje punim kapacitetom.

To nije samo čistija alternativa – za neke ovo predstavlja pravu uštedu. Iako je ova industrija još uvek u razvoju, Mark Manti iz firme "Astrum Solar", kaže da kompanije poput njegove olakšavaju potrošačima da se prebace na ovu vrstu energije.

“Na mnogim tržištima, pogotovo duž istočne i zapadne obale Sjedinjenih Država, možete besplatno da postavite solarne panele na kuće. Vlasnicima tih panela plaćate mesečno i to manje nego što biste plaćali svoju struju”, priča Manti.

Tzv. braon energija – odnosno struja dobijena iz neobnovljivih, zagađujućih izvora, poput uglja – u mnogim državama je i dalje jeftinija od solarne. Predstavnici grupa za promovisanje čiste – zelene energije, kao što je Institut "Rocky Mountain", kažu da se i to menja.

“U najboljem slučaju koji smo analizirali, svi korisnici na jugozapadu zemlje u Kaliforniji, Arizoni, Nju Meksiku, Koloradu i Juti osetiće ekonomske olakšice u narednih 10 godina, kao i 90 odsto korisnika na srednjem Atlantiku”, objašnjava Džon Krajts iz pomenutog instituta.

Neki neće morati da čekaju toliko. Američki univerzitet u Vašingtonu nedavno je potpisao ugovor na 20 godina sa firmom Djuk enerdži, inače pionirom u solarnoj industriji. Finansijski direktor Američkog univerziteta, Dag Kudravec kaže da je dugoročna ušteda velika.

“Napravili smo dosta finansijskih modela i ukoliko braon energija poskupi za 5 odsto godišnje, uštedećemo oko 14 miliona dolara, u sadašnjoj vrednosti”, kaže Kudravec.

Banka Barkliz veruje da solarna energija predstavlja pretnju za status kvo, te su snizili rejting obveznica za kompanije za distribuciju električne energije. Institut Edison elektrik, asocijacija za trgovine te gupe, nije želeo da komentariše. Ali Endrju Riki, bloger koji se bavi energijom, smatra da pretnja nije toliko velika.

“Još jednom, mislim da industrija to posmatra kao zrno peska u pustinji što se tiče celokupnih energetskih potreba. To će možda biti u dalekoj budućnosti”, smatra Riki.

Solarna energija predstavlja samo delić ukupne svetske proizvodnje energije, ali neki veruju da će broj onih koji je prihvataju eksponencijalno rasti kako zabrinutost zbog klimatskih promena bude razlog da tehnologija i potrošači sve više koriste obnovljive izvore energije poput sunca.

XS
SM
MD
LG