Linkovi

Rad na jeftinijim solarnim ćelijama


Ofarbane solarne ćelije
Ofarbane solarne ćelije

Tehnologija solarnih ćelija se razvija vrtoglavom brzinom. Američki naučnici rade na stvaranju jeftinijih solanih panela u bojama, bez toksičnih komponenti.

Solarni paneli se još uvek proizvode u fabrikama, i u njih se ubacuju neke vrlo toksične komponente, poput kadmijum hlorida. Istraživači sa koledža Sent Meri u Merilendu tvrde da smo na korak do izuma koji će nam omogućiti da pravimo solarne panele farbajući ih na prikladnoj podlozi, koristeći rešenja koja nisu toksična. Naš kolega Đorđe Putić posetio je laboratoriju ovih naučnika kako bi saznao nešto više o ovom programu.

Tehnologija solarnih ćelija vrtoglavo se razvija i trenutno se u te svrhe koriste skupi fotonaponski materijali poput silicijuma ili kadmijum telurida, što je ujedno i razlog zašto su troškovi proizvodnje, instalacije i održavanja solarnih panela još uvek toliko visoki.

Vanredni profesot na koledžu Sent Meri, Troj Taunsend kaže da za pravljenje solarnih ćelija koje mogu da se farbaju, takođe mogu da se koriste manje efikasni, ali znatno jeftiniji neorganski materijali.

Da bi se nadoknadio gubitak usled manjka efikasnosti, ovaj jeftiniji materijal mogao bi da se koristi za pokrivanje velikih površina – npr. krovova čitavih zajednica.

“Efikasnost silicijumskih solarnih ćelija je obično između 16 i 18 odsto. Mogu da se nabave i neke kadmijum teluridne ćelije od firme First Solar, čija efikasnosti dostiže čak 20 odsto. Trenutno, naši uređaji su između 5 i 12 odsto”.

Taj fotonaponski materijal može da se napravi spajanjem nanokristala sa organskim rastvorima.

“Svi ovi slojevi koje smo napravili su zapravo mastilo. Ono može da se odštampa, koristi kao sprej ili nanese na neku površinu kako bi čitava sprava u potpunosti bila obrađena u rastvoru”.

Kada se nanesu na odgovarajuću površinu, poput stakla, fotosenzitivni slojevi se zagrevaju zajedno sa agensom. Ali Taunsend je otkrio da umesto uobičajenih, visoko toksičnih supstanci, mogu da se koriste i netoksične soli.

Svaka ćelija može da se poveže u nizu ili paralelno kako bi se dobio ili napon ili struja. Taunsend očekuje da će jednog dana solarna polja postati daleko priuštivija za pojedince.

“Cilj je da ovo dospe u ruke običnog čoveka. Oni imaju sav potreban pribor za pravljenje ovih uređaja u svojim kuhinjama”.

Taunsend je takođe siguran da će buduća istraživanja povećati efikasnost solarnih ćelija koje mogu da se ofarbaju.

XS
SM
MD
LG