Linkovi

Tilerson kreće na turneju po Africi


Američki državni sekretar Reks Tilerson putuje u Afriku ove nedelje, a na vrhu njegovog dnevnog reda biće borba protiv terorizma i unapređenje veza sa afričkim nacijama. Tilerson će se od 6. do 13. marta sastati sa liderima Čada, Džibutija, Etiopije, Kenije i Nigerije.

Državni sekretar Reks Tilerson putuje u Afriku posle nedavne masovne otmice učenica u Nigeriji.

Zvaničnici Stejt departmenta kažu da su pronalaženje načina da se takvi incidenti u budućnosti spreče i promocija borbe protiv terorizma i bezbednosne saradnje, prioriteti šefa američke diplomatije.

“Sekretar Tilerson će se sastati sa rukovodstvom svake od zemalja, koje poseti, kao i sa rukovodstvom Afričke unije, čije je sedište u Etiopiji, kako bi dalje unapredio naše partnerstvo sa vladama i narodima Afrike. On pre svega planira da razgovara o načinima saradnje u borbi protiv terorizma, unapređenju mira i bezbednosti i podsticanju trgovine i investicija od obostrane koristi”, kaže portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

SAD su nedavno stavile nekoliko grupa iz Afrike povezanih sa grupom Islamska država na terorističku crnu listu.

Američki ambasador za borbu protiv ratnih zločina Nejtan Sejls objašnjava:

“Afrika je tradicionlano oblast u kojoj operišu terorističke grupe. Delom je to i zbog toga što su procenili da mogu da prelaze granice neotkriveni. Ono što smo mi pokušali da uradimo, jeste da povećamo kapacitetete, ne samo vojnih vlasti u regionu, već i vlasti koje se bave pograničnom bezbednošću i drugih organa reda u regionu”.

Prema podacima Stejt departmenta, pet od deset najbrže rastućih ekonomija nalaze se u Africi. Očekuje se da će u Africi do 2030. godine živeti jedna četvrtina radne snage i potrošača na svetu. Međutim, eksperti tvrde da mora mnogo više da se uradi kako bi se iskoristio taj rast. Džoni Karson sa američkog Instituta za mir kaže:

“Kontinent mora da radi skladnije, kako bi se rešavala pitanja kao što su zdravstvena zaštita i konflikti, treba osnažiti trgovinu i ukidati tarife i rušiti druge ekonomske barijere, koje sprečavaju Afriku da realizuje svoj potencijal”.

Tilersonovo putovanje takođe se smatra dobrom prilikom da SAD ponovo potvrde svoje veze sa afričkim nacijama. Posebno, jer jepredsednik Donald Tramp da bi opisao taj kontinent i Haiti, ranije ove godine upotrebio pogrdni naziv.

XS
SM
MD
LG