Linkovi

Tilerson u poseti Latinskoj Americi


Američki državni sekretar u poseti Meksiku
Američki državni sekretar u poseti Meksiku

Američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se u Meksiku sa predsednikom te zemlje Enrikeom Penja Nietom u trenutnku zategnutih odnosa SAD i Meksika zbog imigracije i trgovinskog sporazuma NAFTA.

Taj sporazum biće tema razgovora Tilersona sa meksičkim šefom diplomatije Luisom Videgarajom I kanadskom minsitarkom spoljnih poslova Kristijom Frilend.

Tilersonova poseta Meksiku je prva na šestodnevnoj turneji po Latinskoj Americi u kojoj bi trebalo da poseti I Argentinu, Peru, Kolumbiju I Jamajku. Jedna od tema o kojoj će razgovarati sa zvaničnicima je I kriza u Venecueli.

Pre nego što je krenuo na put, Tilerson je upozorio da Kina I Rusija imaju “alarmantnu” ulogu u Latinskoj Americi I apelovao na region da umesto sa njima sarađuje sa SAD.

Latinskoj Americi nisu potrebne nove imperijalne sile koje traže korist samo za sebe. Kina, spajanjem tržišta širom sveta, nudi prividnu prilku za razvoj, a to zapravo podrazumeva kratkoročnu trgovinsku dobit koja izaziva dugoročnu zavisnost”, rekao je Reks Tilerson.

XS
SM
MD
LG